De ce este nevoie de o Companie Municipală de Consolidări

0

În Bucureşti se află cele mai multe clădiri din ţară încadrate în clasele de risc seismic. Primăria Capitalei va reabilita până la sfârşitul anului toate cele 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic.

Sunt 43 de ani de la ultimul cutremur care a zguduit capitala României. Este vorba de cel din 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter și care a făcut nu mai puțin de 1.578 de victime, la care s-au adăugat peste 11.000 de persoane rănite. Nu mai puțin de 35.169 de locuințe au fost afectate de acest seism și, o parte din ele, au fost demolate și refăcute prin intermediul sistematizării lui Nicolae Ceaușescu. Multe clădiri au rămas însă în picioare și reprezintă un pericol pentru bucureșteni. Aceste clădiri sunt cunoscute în limbajul uzual drept „blocurile cu bulină roșie”. Și sunt cu sutele în Capitală.

Câte blocuri cu bulină roșie au rămas în Capitală, la 43 de ani de la ultimul mare cutremur

Potrivit datelor publice ale celor de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), nu mai puțin de 349 de imobile sunt încadrate în continuare în București în clasa 1 de risc seismic.

Pe lângă acestea, alte 368 de clădiri din Capitală sunt în clasa a II-a de risc seismic, în timp ce pe lista primăriei mai apar și alte 123 de imobile încadrate în clasele III și IV.

În Bucureşti se află cele mai multe clădiri din ţară încadrate în clasele de risc seismic. Primăria Capitalei va reabilita până la sfârşitul anului toate cele 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic.

Bucureştiul este capitala din sud-estul Europei cea mai vulnerabilă la cutremure. Această expunere este dată de construcţiile vechi din zona centrală, dar şi de compoziţia solului, existând straturi argiloase care favorizeaza mişcarea terenului pe perioade lungi la magnitudini mari şi medii.

Realistic, este nevoie de o instituție care să reabiliteze aceste clădiri, având în vedere că ele reprezintă un risc pentru populație.

Cine face consolidare in Capitala

COMPANIA MUNICIPALĂ CONSOLIDĂRI S.A. și-a început efectiv activitatea în ultimul trimestru al anului 2017, iar în cursul anilor 2018 și 2019 și-a extins activitatea, prin încheierea unui număr din ce în ce mai mare de contracte, cu accent pe execuția lucrărilor de consolidări și de punere în siguranță a unor imobile/clădiri aflate în proprietate de stat situate în Municipiul București.

Înainte ca această Companie Municipală să fie înființată, de consolidări se ocupă Administrația de Consolidări din cadrul Primăriei Capitalei, care a reabilitat două clădiri în 10 ani și a angajat firme private care au plecat și au abandonat lucrările.

Potrivit datelor furnizate de Compania Municipala de Consolidari, la finele anului 2019, erau în execuție un număr de 40 contracte și acorduri cadru pentru consolidare imobile, lucrări de punere în siguranță a unor imobile situate în Municipiul București, restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, construire complexe multifuncționale pentru activități didactice și sport pentru 3 unități de învățământ din Municipiul București, o serie de alte contracte de mentenanță, proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru spitalele aflate în administrarea ASSMB București, lucrări de execuție canalizații electrice, lucrări de desfacere și refacere a părții carosabile, lucrări instalare stâlpi susținere semafoare, contracte încheiate cu următorii beneficiari:

  • Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic;
  • Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București;
  • Municipiul București;
  • Administrația Străzilor București;
  • Compania Municipală Managementul Traficului București;
  • Compania Municipală Agrement București S.A.;
  • Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.

Totodată, în cursul anului 2019, au fost finalizate un număr de 8 contracte și 15 contracte subsecvente corespunzătoare a 3 acorduri cadru, obiective ce se regăsesc în centralizatorul contractelor finalizate in anul 2019, material atașat prezentului raport.

Numărul de obiective aferent contractelor și acordurilor cadru se cifrează la cca 50, cu o mobilitate a personalului din teren foarte mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here