Oamenii stau fără apă caldă, Firea se face că nu vede. Dispecer RADET către reclamanți: puneți-vă centrală, dacă vreți să nu stați în frig. Cum să nu plătiți apa caldă inexistentă

0

Locuitorii mai multor cartiere au început să reclame că stau fără apă caldă de mai bine de o săptămână sau au apă călâie la robinete, asta deși în factura de la întreținere apare că plătesc apă caldă.

Firea susține că a făcut lucrări istorice

„De la începutul mandatului meu, adica în ultimii 3 ani, am initiat la RADET cea mai ampla campanie de reparatii şi înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii 10 ani. RADET a înlocuit aproximativ 180 de km conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de km pe reteaua primară, iar restul în reţeaua secundară”, este declaraţia făcută miercuri de Gabriela Firea pe pagina sa de Faceebok şi reluată în cadrul unei conferinţe de presă care a fost convocată de către edil la sediul primărie, tocmai pe tema situaţiei în care se află Regia Autonoma de Distribuţie Termică Bucureşti (RADET).

180 km de conducte schimbate ar putea părea la prima vedere un lucru îmbucurător pentru bucureştenii abonaţi la sistemul centralizat de încălzire. Situaţia arată însă complet diferit dacă ne raportăm la numărul total de km al reţelei: aproape 4.000.

Potrivit datelor care se găsesc pe site-ul oficial al regiei(https://www.radet.ro/despre-radet-bucuresti.php), sistemul de transport şi distribuţie al RADET este compus din: „954,09 km conducte – reţele termice primare si 2963,3 km conducte – reţele termice secundare.” Trei sferturi dintre conducte sunt mai vechi de 40 de ani. Prin urmare, Primăria Generală a reuşit să schimbe până acum doar 7.2% din reţea.

Acesta este şi motivul pentru care administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a blamat de curând managementul defectuos al RADET şi indiferenţa municipalităţii. Din cauza cărora, acuză acesta, în sezonul de iarnă se pierd în pământ nu mai puţin de 1,3 miliarde de litri de apă pe lună. Pierderi pe care în cele din urmă le decontează tot bucureştenii, prin taxele şi impozitele plătite. Asta pentru că aceşti bani se regăsesc sub o formă sau alta în subvenţia de 65% din gigacalorie pe care municipalitatea o suportă.

„În prezent, din cauza stării tehnice deplorabile în care se află țevile din sistemul de termoficare, ELCEN este obligată să livreze apă de adaos – care să suplinească pierderile de apă înregistrate – la valori medii de 1.835 tone/h, în sezonul de iarnă și de 1.225 tone/h în sezonul de vară. Valorile maxime ale cantităților de apă de adaos livrate în sistem de ELCEN, în locul apei care se scurge în pământ, ajung iarna la 2.600 tone/h și la 1.600 tone/h în perioada de vară.”, se arată într-un comunicat remis G4Media.ro de Sierra Quadrant.

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. În prezent se află în insolvenţă şi are o datorie către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.

„Eu cred cu tărie că minte! De fapt știu că minte. Minte de îngheață apele. Și conductele. RADET Bucureşti a înlocuit, în anul 2017, un total de 11.3 km și 11.5 km în anul 2018″, zicea Firea în ianuarie. Asta înseamnă că în 2019 ar fi înlocuit anul acesta (care nici nu e la final) 157 de km de conducte. Minte. A anunțat ceva investiții abia în ianuarie 2019. Ar fi fost Bucureștiul tot un șantier dacă ar fi înlocuit 180 km de conducte. Minte”, a scris pe pagina sa de Facebook consilierul PNL Ciprian Ciucu.

Cum puteți plăti apa caldă la preț de apă rece

Ca să puteţi acţiona în judecată pe cineva dar şi obţine câştig de cauză, veţi avea nevoie de probe: va trebui să solicitaţi în scris cu nr de înregistrare problema în discuţie furnizorului de apă caldă şi eventual s-o contestaţi deoarece dvs primiţi DOAR apă rece ce-o plătiţi la caldă.De asemenea, sesizaţi tot în SCRIS cu nr de înregistrare şi contestaţi problema şi Asociaţiei de Proprietari.Dacă o veţi face doar verbal, veţi fi obligat în continuare să plătiţi apa rece la preţ de apă caldă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here