TUN! Cum a cumpărat Firea apartamente de 90.000 de euro cu 130.000 de euro din bani publici. Achiziția încurajează tăierea pădurii Băneasa

0

Cheile primelor locuinţe de serviciu destinate cadrelor medicale care lucrează în spitalele administrate de Primăria Capitalei au fost înmânate, joi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Spitalul Colţea şi la care au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi primarul general, Gabriela Firea.

Gabriela Firea s-a laudat anul trecut des cu planurile prin care vrea sa tina medicii in tara, in special in Capitala, oferind inclusiv locuinte de serviciu pentru 600 de specialisti. A si initiat achitizia a peste 200 de apartamente in cartiere rezidentiale la marginea Bucurestiului, pe care a platit si cu pana la 60% peste pretul pietei.

In sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti de miercuri, insa, a iesit la iveala ca doar cateva dintre acestea ajung efectiv la medici si rezidenti, restul fiind alocate altor categorii de angajati din spitalele aflate in subordinea Primariei. Mai precis, totul sta in decizia managerilor de spitale, se scuza Gabriela Firea.

Precizam ca Primaria percepe ca si chirie pentru un astfel de apartament sume cuprinse intre 97 si 110 lei. Majoritatea apartamentelor sunt cu 2 si 3 camere.

Una voteaza Consiliul, alta face Firea

Firea a fost confruntata de consilierul PNL Catalin Deaconescu, care i-a atras atentia edilului ca de la ce a aprobat Consiliul la ce a pus in practica Primaria e cale lunga.

„Noi am luat mai multe decizii pentru realizarea unei diferente de tratament justificat pentru personalul medical din spitalele din subordinea Consiliului General, in incercarea de a-i determina pe acestia sa ramana in tara si sa lucreze in aceste spitale. De la hotararea noastra initiala, care se referea la medici, am ajuns la personalul mediu, iar astazi ajungem sa aprobam o lista de prioritati in care figureaza ingineri, economisti, brancardieri, portari, ajutor de bucatar, bucatar samd.

Va intreb, doamna primar general, avand in vedere si constrangerile financiare prin care suntem nevoiti sa trecem (…) si deciziile CEDO privind discriminarea, prin initierea acestui proiect va propuneti sa aduceti aceasta discriminare intre un economist care lucreaza la un spital al Municipiului Bucuresti si unul care lucreaza la muzeul municipiului Bucuresti sau la o scoala, o alta subordonata a CGMB.

60% din lista este ocupata de personalul medical, restul sunt persoane din zonele de suport”, i-a spus consilierul PNL Gabrielei Firea, potrivit Hotnews.ro.

Explicatiile primarului

Firea l-a certat ca nu ar fi citit atent lista, pentru a vedea ca „procentul net favorabil si superior este pentru cadre medicale”, iar pentru restul a aratat cu degetul catre managerii de spitale.

„La solicitarea managerilor de spitale, au fost trecute pe aceasta lista si cateva persoane care lucreaza la serviciile auxiliare, dar foarte importante si fara de care activitatea unui spital nu are cum sa se desfasoare, care se incadreaza atat in legislatia in vigoare, cat si in regulament.

Acum, a merge cu discutia ca pe langa medicii rezidenti si asistente sunt si foarte multi reprezentanti ai personalului TESA nu este adevarat. Prioritate absoluta o au medicii, rezidentii si asistentele. Nu s-a pus problema sa existe un caz de medic care se incadra in conditiile proiectului si sa nu fi primit o locuinta de serviciu ca sa fie data unui economist.

Acestea au fost cererile, nu a fost respinsa nicio cerere. Avem depuse 630 de cereri. Faptul ca s-au acceptat si alti angajati a fost la cererea conducerii spitalelor”, a explicat Gabriela Firea.

Ea a dat si cifrele exacte in legatura cu cererile aprobate: pe lista figureaza 15 medici, 6 rezidenti, un farmacist rezident, un director medical, 2 directori economici, 107 asistente, 39 infirmiere, 10 ingrijitoare, 1 biolog, 1 inginer, 3 brancardieri.

Mentionam ca pana la ora transmiterii acestei stiri Primaria nu a postat inregistrarea video a sedintei CGMB de ieri.

Cum încurajează Firea tăierea pădurii Băneasa

Cu stupoare şi indignare am aflat de aici, că drumul forestier ce străbate de la nord la sud-pe jumătate-Pădurea Băneasa este pe cale să devină bulevard. Supusă deja la nefericite abuzuri şi ilegalităţi (furt masiv de masă lemnoasă, retrocedări cu cântec, despădurire, braconaj), oaza de linişte are parte de noi tulburări, potrivit silvanews.ro

Gabriela Firea-Pandele, primar al Capitalei, a decis ca drumul să fie deschis deoarece bucureştenii cu dare de mână şi care locuiesc în cartierul rezidenţial Greenfield să poată avea cât mai multe opţiuni lejere şi prietenoase de a ajunge, cu autovehiculele lor minunate, în Bucureşti.

Nu insistăm pe factorul moral, tăvălit în mocirla intereselor, ci doar atragem atenţia că deschirea circulaţiei publice a unui drum forestier are efecte distrugătoare asupra mediului. Asta în afara faptului că este o ilegalitate! Decizia este acum la Romsilva, dar administratorul pădurilor statului execută ceea ce dictează Ministerul Apelor şi Pădurilor. De când cu sfada făţişă şi publică dintre premierul Mihai Tudose şi doamna Gabriela Firea-Pandele lucrurile, în acest caz, au intrat în stand-by. Aşa să rămână pe veci, scriu jurnaliștii de la silvanews.ro

Pădurea Băneasa, ce se întinde-în nordul Capitalei-pe o suprafaţă de aproape 1.000 de hectare, este o pădure cu funcţii de recreere pentru bucureşteni, nefiind incluse în planul de amenajare operaţiuni de exploatare. Lucrările silvotehnice remarcate/impuse sunt tăierile de igienă (extragerea arborilor uscaţi, dezrădăcinaţi, lâncezi etc. în scopul ameliorării şi menţinerii unei stări fitosanitare corespunzătoare).

A cumpărat apartamente în câmp

Edilul Capitalei a precizat că, până în prezent, Municipalitatea a achiziţionat 177 de apartamente cu trei camere, două camere sau garsoniere, dar că programul prevede un total de 600 de apartamente, pentru care este estimat un necesar de 20 de milioane de lei. Locuinţele de serviciu au chirii cuprinse între 97 şi 110 lei, acestea fiind situate în patru zone din Capitală (Greenfield, Obor, în sectorul 5 şi în sectorul 6).

„Astăzi, practic, înmânăm primele chei, iar de luna viitoare începem următoarea procedură, fiindcă dorim să le achiziţionăm pe toate cele 600, ca să acoperim toate cererile de la acest moment. Am primit şi această întrebare: dacă vor fi de la anul cereri suplimentare, dacă le vom acoperi. Răspunsul este: categoric, da. Pe măsură ce aceia care solicită aceste case capătă încredere, cred că vor fi şi mai multe solicitări. Eu vă spun sincer că au fost medici, asistente care mi-au spus: ‘nu m-am înscris în program pentru că nu am crezut că se va întâmpla'”, a afirmat Firea.

Într-o declaraţie acordată ulterior presei, primarul general a subliniat că Municipalitatea nu putea face achiziţiile în urma unor negocieri directe cu dezvoltatorii, ci doar în baza ofertelor depuse, ţinând cont de criterii precum preţul, calitatea sau accesul la mijloace de transport în comun.

„Comisia nu poate să stabilească preţurile, face o analiză a ofertelor, iar comparaţia care am văzut că s-a făcut: un paralelism între ceea ce anunţă unii dezvoltatori pe site-uri şi ceea ce au scris sub semnătură în oferte – nu este de datoria noastră să facem aceste verificări. Dar noi am cerut în cadrul procedurii de licitaţie lămuriri de la aceste companii imobiliare şi ne-au justificat că ofertele de pe site-uri au caracter de marketing şi nicidecum nu ar fi în totalitate preţuri reale, unii au scris că nu au fost adaptate. Noi nu puteam să analizăm prin membrii comisiei decât ofertele transmise în scris”, a susţinut Gabriela Firea.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi-a exprimat speranţa ca exemplul administraţiei bucureştene să fie preluat şi de alte comunităţi, deoarece este important să se asigure condiţii pentru cadrele medicale, astfel încât acestea să îşi dorească să rămână în România.

„Pentru Guvernul României, sănătatea reprezintă o prioritate. Dacă primul nostru obiectiv a fost să mărim salariile cadrelor medicale, să mărim salariile medicilor, pentru ca să rămână în România, să nu mai profeseze această meserie valoroasă în alte ţări şi să dorească să rămână acasă, acest lucru trebuie dublat şi de alte măsuri. Atât construirea de spitale, modernizarea şi reabilitarea spitalelor, dar şi dotarea cu aparatură”, a spus ea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că miercuri a avut o întâlnire, la Ambasada României din Copenhaga, cu mai multe cadre medicale, care au întrebat-o ce face statul român pentru a-i păstra pe medici în ţară.

„Şi mi-a fost foarte uşor să le spun: s-au majorat salariile. Mâine (joi – n.r.) Primăria Capitalei va înmâna chei unor medici, unor asistenţi medicali pentru a avea locuinţe. Reacţia a fost foarte pozitivă şi eu sper că cei care s-au gândit să plece să nu o facă, iar cei care să gândesc să revină să o facă”, a afirmat Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here