Scrisoare Deschisă: De șase ani li se promite bucureștenilor rezolvarea problemei SACET, dar primesc doar pretexte puerile pentru blocarea fuziunii RADET-ELCEN.

0

Sindicatul Liber al Radet a depus la Guvern o scrisoare deschisă privind haosul din termoficarea bucureșteană. Piața Presei redă mai jos textul integral al scrisorii:

Excelenței sale Doamnei Prim-ministru Viorica Vasilica Dancilă,

SCRISOARE DESCHISĂ

De șase ani li se promite bucureștenilor rezolvarea problemei SACET, dar primesc doar pretexte puerile pentru blocarea fuziunii RADET-ELCEN.

Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Sindicatul Liber Independent din RADET București este total apolitic. Singura politică a organizației noastre sindicale este aceea de a apăra, respectând litera și spiritul legii, drepturile și interesele legitime ale celor 3000 de membrii de sindicat, ale familiilor lor, precum și dreptul a un milion și jumătate (1 500 000) de bucureșteni de a beneficia de serviciul public de încălzire în sistem centralizat.

Din această poziție de neutralitate politică, Sindicatul Liber RADET București trage un viguros semnal de alarmă cu privire la IMINENȚA PRĂBUȘIRII SISTEMULUI CENTRALIZAT DE ÎNCĂLZIRE din Capitala României !

Această catastrofă a devenit iminentă după șase (6) ani de tergiversare voită a rezolvării problemei sistemului centralizat de încălzire din Capitală. Șase ani în care pretextele puerile pentru blocarea creării SACET BUCUREȘTI au mers de la neconstituționalitate până la ajutor de stat.

Încă din primăvara anului 2013, primul ministru al vremii, Victor Viorel Ponta, le promitea bucureștenilor reprezentați pe atunci de către primarul general profesor doctor Sorin Mircea Oprescu rezolvarea problemei sistemului centralizat de încălzire, prin trecerea ELCEN la Primăria Capitalei, fuziunea acestuia cu RADET și crearea unui sistem integrat de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, SACET BUCUREȘTI. Datoria istorică, artificial creată, a regiei bucureștene de termoficare către producătorul de energie termică urma să se stingă prin confuziunea de patrimonii, promitea primul ministru Victor Viorel Ponta.

Pe 27 martie 2013, Guvernul României a și adoptat un „Memorandum privind soluția reținută pentru realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) integrat în Municipiul București și Municipiul Constanța” , memorandum care formaliza promisiunile primului ministru Ponta.

 Dar, acesta a rămas fără urmări concrete, deoarece trecerea ELCEN la Primăria Capitalei nu s-a produs. Pretextul pueril sub care a fost blocată trecerea Electrocentrale București SA la Primăria Capitalei a fost acela al așa-zisei neconstituționalități. ELCEN a fost asimilat, fără temei, Portului Constanța, care este infrastructură de interes național, în vreme ce producătorul de energie termică este doar infrastructură de interes local.

S-au succedat, apoi, diverse „soluții” pentru crearea SACET BUCUREȘTI, de fiecare dată blocate de alte pretexte sau cerințe absurde precum așa-zisul ajutor de stat pe care l-ar fi constituit trecerea gratuită a activelor ELCEN la Primăria Capitalei sau cerința achitării sumei de 1,095 miliarde lei de către Primăria Capitalei pentru preluarea de bussiness de la Electrocentrale București SA.

A urmat o perioadă neagră pentru sistemul centralizat de încălzire din București. Datoria istorică a RADET către ELCEN a fost mărită, în mod artificial, prin acumularea de penalități care erau percepute cu prioritate față de corpul datoriei, față de facturile curente. Astfel, prin acest mecanism al perceperii penalităților înaintea facturilor curente, RADET a ajuns să aibă o datorie totală de circa 3,7 miliarde lei, către ELCEN.

Regia bucureșteană de termoficare a funcționat vreme de aproape trei (3) ani cu conturile blocate 100% de către ELCEN. În această perioadă, nu s-au putut realiza reparațiile și investițiile necesare la rețeaua primară de transport a energiei termice. Pierderile sistemului centralizat de încălzire au devenit catastrofale, avariile din ce în ce mai frecvente și numai abnegația, adevăratul eroism de care au dat dovadă membrii noștri de sindicat, care, din salariile lor mizere, au cârpit conductele, au ținut sistemul centralizat de încălzire în funcțiune.

În iunie 2016 ne-am bucurat de venirea în fotoliul de primar general a doamnei Gabriela Firea, care s-a aplecat cu înțelegere asupra problemelor sistemului centralizat de încălzire. Doamna primar general al Capitalei Gabriela Firea a depus eforturi semnificative și constante pentru formarea SACET BUCUREȘTI, dar, din păcate, nu a primit sprijinul Guvernului – Ministerului Energiei.

Toate acestea în ciuda faptului că, în același an 2016, deși apolitic, Sindicatul Liber Independent din RADET a susținut PSD, deoarece în programul de guvernare asumat public de către acest partid politic se afla la loc de cinste promisiunea rezolvării problemei sistemului centralizat de încălzire din București, prin trecerea ELCEN la Primăria Capitalei, fuziunea cu RADET și formarea SACET BUCUREȘTI, până la finele anului 2017.

Din păcate, această promisiune din programul de guvernare al PSD nu s-a materializat nici până în ziua de astăzi, când ne apropiem de startul sezonului de încălzire 2019-2020.

Astfel, regia bucureșteană de termoficare a ajuns în insolvență, urmată de către ELCEN.

De-a lungul perioadei de insolvență, primarul general al Capitalei Gabriela Firea, Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București au alocat fondurile necesare pentru reparații și investiții, astfel încât, astăzi, pentru prima oară după 10 ani, se află în desfășurare ample lucrări de modernizare a rețelei primare de transport a energiei termice.

Cu toate acestea și în ciuda asigurărilor și promisiunilor privind rezolvarea problemei sistemului centralizat de încălzire din București prin crearea SACET, promisiuni și asigurări care au venit de la toate eșaloanele, Guvern, Ministere, ANRE, în decursul ultimilor trei ani, ELCEN cere, astăzi, cu insistență falimentul RADET, doar pentru a recupera TVA și a asigura, astfel, procentele cuvenite administratorului judiciar al Electrocentrale București SA, Sierra Quadrant.

Dacă, în luna septembrie, falimentul RADET va fi reconfirmat de către judecătorul sindic, iar Compania Municipală Termoenergetica București SA va fi obligată să funcționeze pe baza unei relații definite de actualul contract dintre ELCEN și RADET, noua companie VA INTRA ÎN FALIMENT ÎN CEL MULT 60 DE ZILE ! 

În condițiile insolvenței, RADET plătește facturile către ELCEN la 90 de zile. Noua Companie Municipală Termoenergetica București SA, căreia îi va fi delegat serviciul public de încălzire în sistem centralizat, va fi forțată să plătească facturile către ELCEN la 30 de zile.

Falimentul noii companii municipale va însemna nu doar că cei 3000 de salariaţi, membrii ai Sindicatului Liber Independent din RADET, vor rămâne fără un loc de muncă, ci și că cele 560 de mii de apartamente (aproximativ 1 500 000 de cetăţeni), plus creșele, grădinițele, unitățile de învățământ și cele sanitare şi societăţi comerciale racordate la sistemul centralizat de încălzire vor rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă !

Acestea sunt motivele pentru care Sindicatul Liber Independent din RADET București vă solicită, stimată doamnă Prim-ministru Viorica Vasilica Dancilă, să vă exercitați prerogativele de șef al Guvernului, pentru a preveni prăbușirea sistemului de termoficare din Capitală !

ACEST COLAPS IMINENT VA AVEA EFECTE CATASTROFALE ASUPRA STĂRII DE SĂNĂTATE A BUCUREȘTENILOR, ASUPRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR ȘI VA GENERA CONVULSII SOCIALE DE O INTENSITATE GREU DE ANTICIPAT !

În speranța că strigătul nostru de disperare va fi auzit și că dramatismul situației va declanșa reacția Dumneavoastră imediată,

Cu deosebită considerație,

Ioana Stoica

Președintele Sindicatului Liber Independent din RADET București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here