Cum poti vota online din străinătate la prezidențiale

0

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a făcut un apel, luni, la cetăţeni şi autorităţi să promoveze platforma votstrăinătate.ro.

„În această perioadă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, continuăm campania de promovare a platformei votstrainatate.ro. Vineri am fost şi eu la Aeroportul Otopeni pentru a înmâna pliante călătorilor. În continuare, în ţară colegii noştri desfăşoară această etapă de promovare fie prin înmânare personală, fie prin standurile pe care le deţinem în toate aeroporturile din ţară. Clipurile promovate de AEP, MAE, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au fost preluate foarte bine de media naţională şi de cea românească din străinătate. (…) Fac apel la toţi cetăţenii, la toate autorităţile, la partidele politice care au organizaţii în străinătate să demareze o acţiune de promovare a platformei votstrainatate.ro (…) să avem cât mai mulţi cetăţeni înregistraţi. (…) Pe 10, respectiv 24 (noiembrie – n.r.) nimeni nu cred că mai poate să spună ceva că cineva a blocat într-un fel sau altul dreptul la vot, (…) pentru că autorităţile fac secţii de votare pe câte informaţii au”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mituleţu-Buică.

El a precizat că pe partea de online până în urmă cu o săptămână promovarea a fost fără costuri, iar de promovarea în străinătate se ocupă misiunile diplomatice.

Preşedintele AEP a menţionat că, până în prezent, au fost înregistrate 17.740 de cereri pentru vot prin corespondenţă şi 17.400 pentru înfiinţare de secţii de votare în străinătate, el amintind că la alegerile europarlamentare au votat, în străinătate, 400.000 de cetăţeni.

„Am primit de la misiunile diplomatice diverse informări. Acestea sunt de informare către noi, ele trebuie comunicate MAE şi împreună cu misiunile diplomatice vor lua decizia înfiinţării secţiilor de votare în afara misiunilor diplomatice, iar pe baza înregistrărilor noi vom comunica, în termen de 5 zile de la încetarea termenului de 11 fie 15 septembrie, localitatea sau grupul de localităţi unde trebuie să se înfiinţeze câte o secţie de votare. (…) Una dintre informările primite de la una dintre ambasade a venit cu numărul de cetăţeni care s-ar afla pe acel teritoriu, dar a fost clasificată ca secret de serviciu şi nu o putem utiliza. (…) Ambasada din Germania ne-a trimis informaţii clasificate”, a spus preşedintele AEP.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică a subliniat că în sarcina AEP e doar propunerea de înfiinţare a câte unei secţii de votare în străinătate la înregistrarea a câte 100 de cetăţeni pe votstrainatate.ro pentru vot la secţia de votare.

„Pentru 100 de cetăţeni pe localitate sau grupuri de localităţi propune AEP şi în sarcina autorităţii este doar această propunere, pe misiuni diplomatice. În afara misiunilor diplomatice, propunerile de secţii de votare se fac de şefii misiunilor diplomatice, pe baza unor documente clar prevăzute în lege. MAE centralizează pe baza celor două propuneri, ale Autorităţii şi misiunilor diplomatice, locaţiile în care se fac secţii de votare şi numărul lor, pe care le propune Autorităţii spre a emite o hotărâre prin care stabileşte numărul final, cu locaţii, adrese cu tot”, a explicat Mituleţu-Buică.

Potrivit acestuia, în Slovacia, spre exemplu, este interzisă înfiinţarea de secţii de votare în afara misiunilor diplomatice, iar acest tip de interdicţie le-a fost comunicată mai multor misiuni diplomatice verbal, nu în scris.

„Problema a fost Slovacia şi la alegerile europarlamentare, dar într-un final, verbal, le-au dat voie să înfiinţeze a doua secţie de votare. La acest moment e interzis să înfiinţezi o altă secţie de votare în afara misiunii diplomatice. (…) Ca informaţii verbale au primit foarte multe misiuni diplomatice, nu scris”, a adăugat preşedintele AEP. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here