Firea nu mai are bani de pomeni electorale, așa că ia un credit pe spatele bucureștenilor. Cum au fost „învârtiți” peste 300 de milioane de euro în companiile municipale ilegale. Firea: e trist să nu ai bani

0

Consilierii municipali au adoptat astăzi proiectul care prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile în valoare totală de până la 574.869.000 lei (inclusiv cupoane obligaţiuni), cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani.

Proiectul de hotărâre prevede „aprobarea contractării și/sau garantării unor finanțări rambursabile interne și/sau externe în valoare totală de până la 574.869.000 lei, în vederea finanțării datoriei publice locale din emisiunea de obligațiuni realizată în anul 2015, (inclusiv cupoane obligațiuni)”.

„Este trist sa nu ai bani. Asteptam rectificarea bugetara din iulie, vom primi sumele restante. Ce am discutat azi nu e pacaleala, promisiunea premierului este ferma”, a declarat Firea, îi iunie, când Guvernul i-a tăiat din bani pe motiv că aruncă cu ei.

Argumentele aduse pentru acest împrumut sunt:

  • scăderea încasărilor din cote defalcate din impozitul pe venit în raport cu anii anteriori, adică principala sursă de venit a municipalității;
  • impactul ratei de 555 de milioane de lei asupra cheltuielilor totale cu rambursările de credite aferente anului 2020, care determină creșterea acestor cheltuieli de peste 5 ori comparativ cu anii 2019 și 2018;
  • previziunile direcțiilor de specialitate ale PMB, care estimează un necesar de cheltuieli de capital în valoare totală de 1.957.173.091,60 de lei, această sumă fiind de 2,5 ori mai mare decât media investițiilor aferente ultimilor 3 ani;
  • imposibilitatea contractării de noi împrumuturi pentru investiții, întrucât plafonul global de trageri din finanțările rambursabile (…) aferent anului 2019 este utilizat integral, iar disponibilul de trageri alocat anului 2020 este aproape epuizat, în condițiile în care o unitate administrativ-teritorială are un plafon anual individual de contractare de datorie publică de de maxim 100 de milioane de lei pe an.

În raportul comun de specialitate se arată că împrumutul din 2015, pe când primar general era Răzvan Sava, ar avea anul viitor o rată a dobânzii de 3,58%, în comparație cu 2,80% în 2018. Peste trei ani ar avea 4,43%, iar în 2025 ar crește la 5,1%.

În plus, se mai prevede în proiect că „suma de 574.869.000 lei (inclusiv cupoane obligațiuni) scadentă la 04.05.2020 reprezintă aproximativ 84% din media bugetelor anuale pentru cheltuielile de capital ale Primăriei Municipiului București din perioada 2016-2018”.

Așadar, anul viitor, PMB preconizează că va face investiții de peste 1,95 de miliarde de lei. Acesta este al doilea împrumut din 2019, după cel din luna mai, de aproape 100 de milioane de euro, pentru plata datoriilor pe care RADET le avea de plătit către ELCEN.

De ce nu mai sunt bani?

În numai trei ani, Gabriela Firea a reușit să dea peste 300 de milioane de euro primăriei paralele creată pentru rude și prieteni. Concret, a înființat 22 de companii municipale care fac același lucru care în fac și angajații și direcțiile Municipalității. Cu salarii mari, birouri în clădiri închiriate și mașini de serviciu. Nota de plată: peste 300 de milioane de euri, bani dați din buzunarul bucureșteanului. În tot acest timp, RADET, instituția vitală pentru Capitală și pentru bucureștenii care nu au apă caldă și căldură este în faliment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here