Surpriză. Kovesi nu este susținută de Dăncilă, dar și-a găsit un aliat extrem de puternic la Bruxelles

0
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, participa, miercuri, 28 februarie 2018, la sedinta de prezentare a raportului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017, la Cercul Militar National din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Franţa a decis să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului Uniunii Europene, afirmă surse oficiale franceze şi române citate de cotidianul Financial Times.

Franţa a acceptat să o susţină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze şi române. Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ieşit învingător luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că decizia de a fi susţinută Laura Codruţa Kovesi are rolul de a asigura un echilibru geografic mai bun al funcţiilor de conducere în Uniunea Europeană, dat fiind că încă nu există niciun post alocat Europei de Est; de asemenea, decizia evidenţiază angajamentul Parisului în sensul respectării statului de drept şi în favoarea eforturilor Laurei Codruţa Kovesi de a susţine aceste principii în România. „Decizia va permite şi constituirea rapidă a Parchetului european, pe care noi l-am susţinut activ”, a declarat oficialul francez.

Eurodeputatul român Dacian Cioloş, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul UE, a declarat pentru Financial Times că Parisul va anunţa oficial susţinerea pentru Laura Codruţa-Kovesi în următoarele zile. „Guvernul francez va informa Consiliul UE în viitorul apropiat că va decide să o susţină pe Laura Kovesi şi sper că acest lucru va deschide drumul pentru o hotărâre în acest sens”, a declarat Cioloş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here