Cazul „Alexandra”. Cum s-a făcut Dăncilă că îl demite de șeful Poliției: l-a pus șef la Vamă. Arafat, șeful situațiilor de urgență recunoaște senin: nu avem sistem de localizare

0

Premierul Viorica Dăncilă a cerut demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, şi a prefectului judeţului Olt, ca urmare a intervenţiei defectuoase în cazul fetei de 15 ani ucise în judeţul Olt. Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a anunţat, vineri seară, că a propus demiterea şefului Poliţiei Române şi a prefectului judeţului Olt, precizând că locul lui Ioan Buda la şefia Poliţiei Române va fi luat de adjunctul acestuia, Florian Dragnea.

Ioan Buda are 54 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră. Tot acolo se va întoarce și acum, după demiterea lui în cazul Alexandra, fata ucisă în Caracal.

Buda a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică. În 2004-2005, a urmat un curs postuniversitar în management la Academia de Politie „Alexandru I. Cuza” şi tot aici a făcut un master în Managementul Strategic al Afacerilor Interne. În 2010, Ioan Buda a făcut un master la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Facultatea de Comandă şi Stat Major. 

În 2011, Buda, care era la acea vreme șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontier de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de „regină a șpăgilor” colectate din vămi.

Bâlbele autorităților în localizarea Alexandrei, după ce aceasta a sunat de 3 ori fără rezultat la 112, determină schimbarea legislației și a procedurilor de urgență. În 12 țări din Europa, inclusiv Republica Moldova, în acest moment se folosește automat localizarea apelurilor la numerele de urgență. Raed Arafat a prezentat astăzi propunerile de modificare a legislaţiei şi de modernizare a sistemului de localizare a apelantului la 112. El a precizat că în 15 zile vor fi anunţate primele măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here