UPDATE Fără mască, după 1 august? Mesajul premierului Cîţu

0

Obligativitatea purtării măştii în aer liber ar putea fi eliminată după 1 august, a afirmat, marţi, premierul Florin Cîţu.

El a subliniat că acest lucru depinde de ritmul în care se desfăşoară vaccinarea populaţiei şi că deocamdată nu este cazul să fie luată o astfel de măsură.

„Aş aştepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mişcă lucrurile, dar aş vrea să ne uităm la 1 august pentru renunţatul măştii. Aţi văzut că şi în Israel s-a anunţat după ce s-a ajuns la 60% aproape. Deci, este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre aşa ceva”, le-a declarat prim-ministrul jurnaliştilor.

Declaraţiile premierului, pe scurt:

„Este clar că putem vorbi despre fără mască pe plajă, fără mască, dacă mergem la munte în drumeţie”.

„Putem să vorbim şi de lucruri sau de facilităţi pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim de restaurante care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate.

„Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate”.

„Voi avea o discuţie cu operatorii economici, în special cu cei din zona estivală, pentru că aş vrea să văd mai multă responsabilitate întâi şi după aceea să discutăm despre relaxarea condiţiilor. (…). Referitor la a reveni la evenimente toată noaptea, niciodată nu a fost chiar toată noaptea. Întotdeauna sunt limite de ore, pentru că totuşi sunt staţiuni”.

„Vom umbla la reguli în ceea ce priveşte persoanele sau operatorii economici şi persoanele vaccinate – acolo unde vor fi doar persoane vaccinate şi se respectă regulile, pentru că vor fi reguli de fiecare dată. Şi pe plajă, de exemplu, propunerea este că vom fi fără mască, vom putea sta fără mască pe plajă, dar bineînţeles va exista o distanţare în continuare”

„Totul depinde da rata de vaccinare. Cu cât avem o rată de vaccinare mai mare, cu atât putem să împingem mai mult, doar pentru persoanele vaccinate – bineînţeles. (…) Avem dozele să putem să revenim mai devreme de 1 august, doar că trebuie să ne vaccinăm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here