Serial. „Trecutul negru” al politicenilor României. Ludovic Orban, politicianul care a plecat de la locul accidentului, dansa cu interlopii ca viceprimar și a lăudat Bechtel

0

Piața Presei lansează un serial despre trecutul politiceniilor care astăzi sunt liderii de pe scena politică a României. PSD, ALDE, PNL, UDMR, PMP, dar și alte partide mai mici au în fruntea lor lideri politici cu un trecut bun dar și unul tumultos. Ziariștii de la Piața Presei vor prezenta trecutul negru al fiecărui lider politic, pe care sigur ar vrea ca lumea să și-l mai amintească.

Astăzi, Ludovic Orban, cel care aspiră la funcția de premier al României.

A fost implicat, în decembrie 2007,  într-un accident rutier, însă s-a prezentat la poliție abia luni seară. Polițiștii i-au suspendat permisul pentru 30 de zile și l-au sancționat cu cinci puncte penalizare. Orban a primit aceste sancțiuni pentru că a declarat accidentul rutier în care a fost implicat, cu cinci ore întârziere față de limita legală de 24 de ore. La acea vreme, Ludovic Orban era ministrul Transporturilor.

Incidentul a avut loc pe Șoseaua Cotroceni din Capitală, în față cinematografului cu același nume. Autoturismul lui Orban s-a ciocnit cu un Matiz, iar în urmă coliziunii a rezultat doar pagube materiale – a declarat șeful Brigăzii de Poliție Rutieră, Marian Motoc. 

Potrivit polițistului, Orban a declarat că a anunțat mai târziu accidentul pentru că a trebuit să facă niște analize medicale.  Mai mulți martori spun că în accident ar fi fost lovită o fetiță, care a avut nevoie de câteva zile de spitalizare. Orban neagă și în prezent acest lucru.

Orban, ministrul Tranporturilor din aprilie 2007-decembrie 2008

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a încheiat contracte de infrastructură în valoare de circa 3,3 miliarde de lei (868 de milioane de euro). În perioada acestuia au fost dați în folosință 72 de kilometri de autostradă daţi în folosinţă, însă lucrările la acele tronsoane reprezintă “greaua moştenire” de la cei dinaintea sa.

Halucinant, acesta se declara mulţumit de lucrările la Autostrada Transilvania realizate sub mandatul său de compania americană Bechtel. 

“La Autostrada Transilvania s-au efectuat lucrări în valoare de peste 500 de milioane de euro în mandatul meu. Pe tronsonul de la Cluj au fost realizate lucrările cam 50% din total. Există un progres evident la această autostradă”, a spus Orban în perioada când era ministru al Transporturilor. Acesta nu a amintit de calitatea proastă a lucrărilor realizate de Bechtel la Autostrada Transilvania. CNADNR a constatat pe tronsonul Câmpia Turzii – Gilău mai multe abateri calitative care au dus la alunecări de teren. Compania a solicitat consultantului GISC Scetauroute efectuarea unei analize în urma cărora au fost identificate mai multe abateri. În urma analizei au fost descoperite greşeli de proiectare prevăzute la pantele speciale ale talazurilor pentru anumite tipuri de pământ care s-au dovedit a fi la limita inferioară de stabilitate. Greşelile aparţin companiei Bechtel, care are şi calitatea de proiectant general.

Curtea de Conturi l-a contrazis pe Orban. Astfel, Curtea de Conturi a concluzionat într-un raport din 2011 următoarele:  „Autostrada Transilvania nu a fost realizată conform obiectivelor şi termenelor legale, ca urmare a unui contract ce nu a fost negociat în adevăratul sens al cuvântului, a lipsei de voinţă la nivelul Guvernului de a finanţa lucrările într-un contract încheiat în condiţii neclare, ce conţine clauze rămase neexplicitate, interpretabile şi în defavoarea părţii române”.  

Orban, viceprimarul Capitalei

În perioada în care ocupa funcția de viceprimar al Capitalei, (totodată președintele al PNL București), Orban a devenit sufletul unei petreceri țigănești, într-un restaurant din centrul istoric al Bucureștiului, „Moara Vlăsiei”, preferat la ora aceea de interlopi.

Beat pulbere, Orban s-a cățărat pe mese și a dansat cot la cot cu membrii lumii interlope. Era viceprimarul Capitalei la acea vreme.

În iunie 2016 PNL apierdut Capitala după ce Orban s-a retras din cursă din cauza unui dosar de corupție deschis de DNA. Motivul: posibilă mită pentru campanie. Orban a fost achitat pe motiv că nu s-a consumat fapta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here