ANCPI, Conferința și Întâlnirea Plenară ale PCC: influența cadastrului asupra economiei a devenit tot mai vizibilă

0

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), organizează, în calitate de președinte al Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC), în perioada 6-7 iunie 2019, Conferința și Întâlnirea Plenară ale PCC.

Prezent la deschiderea evenimentului, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a subliniat: ”Dezvoltarea unui sistem național de înregistrare a terenurilor aduce beneficii multiple în primul rând de natură economică, dar și socială, scopul final fiind creșterea nivelului de trai al cetățenilor. În ultimii ani, am făcut eforturi pentru a accelera realizarea cadastrului general la nivelul întregii țări, conștienți fiind că acest efort contribuie la creșterea economică și la prosperitatea comunităților locale. Guvernul va susține în continuare acest proces, contribuind, astfel, la prioritățile din Strategia Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.”

La dezbateri participă peste 50 de specialiști în cadastru din 23 de state ale Uniunii Europene, temele de discuţie fiind axate, în principal, pe:

•           impactul economic al cadastrului în societate;

•           cele mai recente realizări în domeniul cadastrului;

•           exemple de bune practici;

•           identificarea unor soluții pentru a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora.

„În România, influența cadastrului asupra economiei a devenit tot mai vizibilă începând cu anul 2015, când ANCPI a lansat Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF). Astfel, realizarea cadastrului general condiționează, practic, creșterea economică. Este un fapt demonstrat în ultimii ani, când numărul proprietăților înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară a crescut considerabil, determinând, totodată, crearea unei baze reale de impozitare a imobilelor și, implicit, majorarea bugetelor locale, accelerarea pieței imobiliare, dezvoltarea infrastructurii de orice fel și facilitarea accesării fondurilor europene. Sunt doar câteva dintre beneficiile PNCCF, care arată cât se poate de clar care este impactul economic al cadastrului pentru societate”, a punctat Radu – Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI și președinte al Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea European

ANCPI deține președinția PCC, în contextul în care România exercită, în prima jumătate a anului 2019, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționează în trio-uri, iar ANCPI face parte din trio-ul format din România, Finlanda și Croația, în condiţiile în care Finlanda va deţine Președinția Consiliului Uniunii Europene în semestrul al doilea al anului 2019, iar Croația – în primul semestrul al anului 2020.

PCC a fost înfiinţat în anul 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spaţiu adecvat promovării activităţilor de cadastru în Uniunea Europeană, cât și în propunerea unor strategii şi iniţiative comune, pentru a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt instituţii/agenţii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcţie a PCC este să analizeze şi să promoveze, în cadrul organismelor UE, propuneri pentru rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale.

ANCPI a devenit membră a PCC odată cu aderarea României la UE, în anul 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here