Femeia cu funcție la stat care face afaceri cu Mazăre în Madagascar. Poveste ca-n filme: bani iliciți, tranzacții dubioase și dosare penale în insula exotică

0

Experienţa malgaşă nu a fost neapărat profitabilă pentru Radu Mazăre. Fostul primar ar fi pierdut sume importante din afacerea cu complexul turistic construit în Madagascar, din cauza partenerului său român de afaceri. E ceea ce a povestit la România TV fratele fostului primar din Constanţa, Mihai Mazăre.

„Aici este o poveste mai lungă, Radu Mazăre se afla de aproape trei ani de zile în relații de dușmănie cu consulul onorific în Madagascar. Acualul consul, că atunci nu era consul, care este o doamnă româncă plecată de vreo 40 de ani și cu fiul dânsei… pe social media, el se consideră că este viceconsul. Acolo este o familie consulară .Terenul respectiv este luat în concesiune de mine și de Radu Mazăre împreună cu domnul viceconsul onorific, fiul doamnei consul. Dacă urmăriți explicațiile pe care le-am dat… domnul viceconsul a sunat angajații, a amenințat că vine să preia… afacerea. Și lucrul ăsta s-a întâmplat și în trecut când s-a declanșat și scandalul dintre ei și când s-a deschis și un dosar penal la procuratura locală a orașului Diego Suarez, unde se află raza jurisdicțională în care se află complexul turistic și procuratura la momentul respectiv i-a dat interdicție de a mai sta în oraș domnului viceconsul. Să știți că doamna consul a fost prezentă permanent și la procuratură, și la pușcărie, și la Interpol… Chiar avocații ne-au întrebat ce-i cu doamna asta de este așa activă și pune așa mare presiune ca Mazăre să fie extrădat”, a povestit Mihai Mazăre.

Fiul consulului i-ar fi închiriat lui Mazăre terenul pentru resortul de lux după ce l-a cumpărat subit înainte

Dar cine e și care e legătura doamnei consul Lăcrămioara Toader cu Radu Mazăre? Născută în Galați, Lăcrămioara Toader a ales, imediat după 1990, să părăsească România, alegând o destinație exotică, Madagascarul. Până anul trecut a deținut o fabrică de ciocolată, apoi a fost numită consul onorific al României în Madagascar. Consulatul a fost inaugurat oficial în 28 martie 2019, în capitala țării, Antananarivo. Lăcrămioara Toader are un băiat, Dorin Freeman Manahadray, care a fost partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre în dezvoltarea proiectului complexului turistic de lux Mantasaly din Andovokonko Bay, localitatea Ankorikahel . Pe o rețea de socializare, mai apare și un frate al lui Dorin Freeman, Iosif Aristide, născut în capitala Madagascarului, dar care acum ar studia medicina în România, la Cluj. 

De dăm timpul un pic înapoi, în iunie 2017, o anchetă Rise Project dezvăluia că terenul de 1,8 hectare pe care Radu Mazăre a ridicat complexul turistic a fost, de fapt, închiriat de la Dorin Freeman, acest fiu al consulului român. La data respectivă, Mazăre declarase public că pământul ar aparține unui trib local de la care l-ar fi închiriat, omițându-l pe Freeman din „ecuația” tranzacției. Cum în Madagascar legea interzice străinilor să dețină terenuri, Rise Project arăta în ancheta din 2017 că terenul fusese cumpărat de Dorin Freeman, apoi închiriat pe 99 de ani lui Radu Mazăre pentru ridicarea selectului resort. Acestea se întâmplau în 2012. Apoi, se pare, au intervenit neînțelegerile.

Elan Schwartzenberg declara în 2018 că investiția îi aparține

La scurtă vreme după reținerea lui Mazăre din 8 mai, într-un interviu pentru Europa Liberă,consulul onorific al Madagascarului în România, domnul Serge Rameau,confirma această desfășurare a faptelor:„ Doamna Toader l-a ajutat cu bună-credință pe Radu Mazăre când a venit în Madagascar. Înainte să fie numită consul onorific, a avut un acord de afaceri cu Radu Mazăre. Fiul ei, Dorin, a cumpărat pământ pentru Radu Mazăre, pentru că străinii nu pot cumpăra terenuri în Madagascar. I-a închiriat pe 99 de ani terenul lui Radu Mazăre și a supervizat construcția complexului turistic pe care îl deține. Relația lor s-a destrămat însă, în termeni neamicali”.

E interesant de urmărit care va fi, în noile condiții ce decurg din extrădarea și încarcerarea lui Radu Mazăre, soarta acelui complex de lux. Cu atât mai mult cu cât, într-un interviu acordat în februarie 2018 jurnalistei Sorina Matei și postului B1 TV, Elan Schwartzenberg, cu o situație juridică la fel de complicată, dat în urmărire internațională și refugiat în Israel în așteptarea clarificărilor din dosarele în care este acuzat, declara că resortul de lux din Madagascar a fost construit din banii lui. „La un moment dat, frații Mazăre au fost în Brazilia, Madagascar și alte locuri și mi-au făcut propuneri de investiții. Pe două le-am acceptat: am finanțat 30 de ha plajă în Brazilia, proprietatea mea, am acceptat achiziția și construcția resortului din Madagascar.     În ambele, pentru că le-au identificat și se ocupă de management, au un mic procent”, declara fostul soț al Mihaelei Rădulescu în acel interviu. Lupta pentru Mantasaly, probabil, abia începe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here