EXCLUSIV. Bădălău: Pregătim o nouă lege a minelor și voi demara un control la SALROM

0

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a explicat, pentru Piața Presei, că bugetul de execuţie pentru industria de apărare a ţării pentru anul 2019 este de 10 ori mai mare decât în anul trecut. Mai mult, acesta a anunțat că se pregătește o nouă lege a minelor și că la Salrom va trimite Corpul de Control.

  1. Ce investitii are programate ministerul Economiei în 2019? Dar in 2020?

Pentru prima dată în ultimii 29 de ani se alocă fonduri importante industriei naționale, în special celei de apărare: peste 210 milioane de lei, de 3 ori mai mult decât în 2018. 

Ca să aveți o reprezentare mai clară a performanței pe care a reușit să o realizeze Ministrul Economiei în acest an: Fondurile pe care le alocăm în acest an pentru industria de apărare reprezintă mai mulți bani decât a avut Ministerul Economiei la un loc în ultimii ani pentru această zonă. 

S-a avut în vedere și dezvoltarea pe anii următori, de aceea, pe lângă cele 210 milioane de lei care reprezintă credite bugetare, a fost prevăzută pentru industria națională de apărare și suma record de 1 miliard de lei noi în credite de angajament, pentru restructurarea industriei de apărare și pentru investiții ale agenților economici cu capital de stat din acest sector industrial.  

Sunt fonduri care permit implicarea societăților din industria națională de apărare la derularea și realizarea programelor de înzestrare și de modernizare ale tehnicii de luptă.  

Industria de apărare poate și trebuie să redevină un motor al creșterii economice, poate și trebuie să redevină un angajator important, iar fondurile alocate prin bugetul din acest an creează premisele acestei dezvoltări.

Cele peste 210 milioane de lei în credite bugetare sunt alocate în vederea susținerii de investiții în scopul satisfacerii necesităților de înzestrare ale instituțiilor din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare, în raport cu necesitatea protejării intereselor esențiale de securitate ale României și cu angajamentele asumate în cadrul NATO și UE. 

Tot pentru prima dată în ultimii 29 de ani, alocările bugetare pentru resurse minerale se fac pe principii sustenabile, având la bază în principal fondurile europene.

Astfel, programele de conservare a minelor au finanțări europene în valoare de aproximativ 197 de milioane de lei, adică de 5 ori mai mult decât alocările bugetare. 

Este o premieră faptul că s-a reușit finalizarea demersurilor de atragere a fondurilor europene prin Progamul Operațional Infrastructură Mare, reușindu-se astfel degrevarea semnificativă a alocațiilor bugetare necesare derulării activităților specifice etapei de conservare. Banii astfel economisiți pot fi distribuiți către alte zone și obiective ce necesită finanțare.

Consolidarea protecției consumatorilor, prin finanțarea necesară Laboratoarelor LAREX este un alt aspect demn de semnalat: peste 18 milioane de lei vor permite atât înființarea și funcționarea de noi filiale în fiecare reședință de județ, inclusiv în cele 6 sectoare din București, cât și acreditarea și autorizarea laboratoarelor, mărirea portofoliului de încercări pentru fiecare categorie de produse, creșterea capacității de încercare a laboratoarelor și nu în ultimul rând, reamenajarea spațiilor vechi.

2. Care este bugetul ministerului Economiei in 2019?

Bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 este unul record:  peste 620 de milioane de lei. Este unul dintre cele mai însemnate bugete alocate ministerelor de linie, ceea ce demonstrează angajamentul ferm al Guvernului și al coaliției de guvernare față de economia românească.

Bugetul a fost construit alături de specialiști din Ministerul Economiei și din Ministerul Finanțelor, bazându-se pe trei teze principale:

  1. Bunăstare reală și pe termen lung– Creșterea economică sustenabilă este cea care se bazează pe producție, deci avem nevoie să investim în companiile din portofoliu, pentru a le permite să producă mai mult și mai eficient.
  • Siguranță națională și prosperitate economică– Companiile din industria națională de apărare au nevoie de sprijin și fonduri pentru a putea fi competitive, reușind astfel să creeze și plus valoare economică și securitate națională.  
  • Plus valoare made inRomânia, ca urmare a începerii procesului de reindustrializare – Bugetul din acest an dă semnalul unui nou model economic, în care accentul cade pe redezvoltarea capacității de prelucrare în țară a resurselor naturale brute, pe care până acum, România le exporta.

Ne dorim să redezvoltăm capacitatea de a prelucra în țară aceste resurse, reușind crearea de locuri de muncă mai bune și mai bine plătite, plus valoare adăugată și lanțuri economice pe orizontală. 

3. Care sunt modificarile propuse pentru Legea minelor?

În primul rând, trebuie subliniat faptul că Legea minelor se află în procedură de consultare publică, iar comentarii asupra ei vom putea face abia la finalizarea acestei proceduri, atunci când vom avea și forma finală a acestei Legi. Domeniul de intervenție al actului normativ îl constituie punerea în valoare, prin activități miniere, a resurselor minerale aflate în proprietatea publică a statului român. Promovarea proiectului de Lege a minelor se consideră necesară pentru valorificarea rezervelor existente în minele/carierele cu activitate sistată odată cu eliminarea subvențiilor miniere, precum și valorificarea deșeurilor miniere cu conținut în metale care pot fi valorificate economic cu un aport semnificativ în dezvoltarea pe orizontală a activităților economice.

4. Sunteti multumit de activitatea de la Salrom? Ce profit a avut compania in 2018 si ce investitii s-au facut in ultimii doi ani la Salrom?

Profitul brut realizat de către Societatea Națională a Sării în anul 2018 a fost de 101.072.940 lei.

Ministrul Economiei nu este pe deplin mulțumit de activitatea Salrom referitoare la investiții și nici la activitatea companiei pe zona de turism. De fapt, în ceea ce privește activitatea de turism a Salrom, Ministrul Economiei ia în calcul realizarea unui control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here