Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a ajuns joi dimineața la Secția Specială de investigare a magistraților. Florian Coldea a fost chemat în dosarul privind aducerea în ţară din Indonezia a lui Nicolae Popa, dosar în care a fost pus sub învinuire fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea a fost audiat la Secția de anchetare a magistraților, în dosarul Laurei Codruța Kovesi privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia.
Întrebat de jurnaliști, în ceea ce îi privește pe cei doi ofițeri de la SRI care au fost în aeronava, care l-a adus în țară pe Nicolae Popa, acesta a precizat că aceștia s-au aflat acolo, deoarece au cooperat și au oferit sprijin.
„SRI a fost implicat în această operaţiune de identificare, localizare şi aducere în ţară a domnului Nicolae Popa. A fost considerată o operaţiune de succes, care reflectă cooperarea bună între serviciile de informaţii şi autorităţile şi instituţiile de aplicare a legii, cooperare care am constatat în timp că deranjează foarte multe persoane. Şi, din acest punct de vedere, am văzut că toată lumea face eforturi disperate ca practic această cooperare să afecteze într-un fel sau altul capacităţile României de aplicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România ca ţară de frontieră a NATO şi UE”, a precizat Florian Coldea.
Ce a declarat Coldea înainte de a fi audiat
Procurorii de la Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție l-au citat încă de luna trecută pe Florian Coldea. De altfel, fostul prim-adjunct al șefului SRI a venit personal la sediul Secției să-și ridice citația.
– Nu pot să fac niciun fel de comentarii sau observaţii, deoarece în momentul de faţă… aveţi grijă, aveţi grijă…numai o secundă…, le-a spus jurnaliștilor Florian Coldea, în momentul în care a sosit, joi, la Secția Specială.
-Vă aşteptaţi ca ancheta să se extindă şi pe numele dumneavoastră?
– O să fac câteva observaţii în momentul în care o să ies…mulţumesc.
– Dar ce calitate aveţi, martor sau suspect?
La Secția Specială a ajuns joi și apărătorul Laurei Codruța Kovesi. Conform procedurii, toate părțile dintr-un dosar trebuie anunțate în legătură cu efectuarea unor acte penale, precum este o audiere.
Cel mai probabil, procurorii Secției Speciale vor să afle de la Florian Coldea informații despre implicarea SRI în aducerea în țară a lui Nicolae Popa în anul 2011.
Această repatriere (din Indonezia) a fostului director Gelsor face obiectul dosarului deschis la sfârșitul anului trecut în urma unei plângeri făcute de fostul parlamentar Sebastian Ghiță. Acesta a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, că i-a cerut să achite o parte din costurile aducerii în țară a lui Nicolae Popa la bordul unei aeronave private închiriate de Poliția Română.
Ulterior, în luna februarie, Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub acuzare de procurorul de caz, care i-a impus și măsura controlului judiciar, o măsură care a fost anulată ulterior de instanța supremă care a considerat că procurorul de caz nu avea probe suficiente care să justifice acțiunea penală demarată împotriva Laurei Codruța Kovesi.
341 de milioane de lei pagubă
Într-un răspuns la o interpelare a deputatului USR Vlad Duruş, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) arată că statul mai are de plătit păgubiţilor încă 341 milioane de lei. Cu toate acestea, bugetul AAAS pentru 2019 prevede acordarea de despăgubiri în valoare de numai cinci milioane de lei. „Activele Statului îmi răspund la interpelare, arătând proporţiile dezastrului. FNI-ul, o înşelătorie piramidală făcută cu complicitatea statului, a păgubit sute de mii de români. La 20 de ani, cei înşelaţi atunci sunt înşelaţi în continuare. Între timp, guvernul PSD-ALDE e interesat de cum a foat adus Nicolae Popa în ţară de către Kövesi, Popa fiind condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare pentru fraudă şi delapidare în dosarul FNI. Pentru ei, Popa e victima lui Kövesi”, scrie deputatul Vlad Duruş. Anul acesta se împlinesc 19 ani de la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, eveniment care a afectat aproape 300.000 de investitori, generând un scandal enorm cu efecte sociale, economice. În 2017, Sorin Ovidiu Vîntu, supranumit „tatăl FNI”, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru spălare de bani. Vîntu a fost trimis în judecată în septembrie 2012, fiind acuzat de procurorii Parchetului instanţei supreme de spălare de bani şi instigare la delapidare. Cercetările au vizat devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Băncii Agricolă (BA), Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – BID şi Băncii Române de Scont. Păgubiţii FNI au făcut plângere penală încă din mai 2000 împotriva persoanelor vinovate de falimentarea Fondului, cerând recuperarea sumelor pe care le-au investit.