Primăria Capitalei a făcut plângere penală: statuile emblematice, făcute din aliaj ieftin

0

Primăria Capitalei a depus plângere împotriva sculptorului Ioan Bolborea, pe motiv că ar fi construit Căruța cu Paiațe, I.L Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza dintr-un aliaj mai ieftin, nu din bronz- cum prevedea contractul semnat cu Administrația Monumentelor București. O altă statuie care nu ar fi din bronz ar fi Împăratul Traian.

Deşi plătesc sume colosale pentru monumente noi, bucureştenii sunt rareori consultaţi în legătură cu personalităţile reprezentate şi locurile potrivite pentru fiecare statuie în parte.

De-a lungul ultimului deceniu, locuitorii Capitalei au dat bani grei pentru statui şi fântâni: peste 10 milioane de euro. Li s-a cerut însă de prea puţine ori părerea în legătură cu locul potrivit pentru amplasarea vreunui monument. Aşa că statui ieftine sau scumpe, urâte sau reuşite, de toate dimensiunile, au umplut parcurile şi pieţele oraşului. Controversele au cuprins atât breasla artiştilor, cât şi societatea civilă.

Primele două statui licitate de edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, sunt cele care îi vor înfățișa pe Constantin Brâncoveanu și Vlad Țepeș. Administrația Monumentelor a atribuit un contract artistului Ioan Bolborea pentru Realizare în material definitiv și montare lucrare de artă plastică ”Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu”. Negocierea cu artisul a avut loc pe data de 22 decembrie, el urmând să încaseze pentru opera 1,8 milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 500.000 de euro, potrivit unui anunț de atribuire publicat pe site-ul public de licitații. 

Locul unde se va monta opera de artă este ținut la secret, potrivit anunțului de atribuire. În el scrie că statuia va fi livrată la sediul Administrației Monumentelor, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei. O altă statuie este cea a lui Vlad Țepeș, care va fi realizată de artistul Florin Codre. Banii alocați sunt identici: 1,8 milioane de lei. Ea ar urma să fie amplasată în holul sediului Primăriei Capitalei. 

Şi foştii primari ai Capitalei au achitat milioane de euro pentru monumente. Campion a fost Adriean Videanu, care a vea o replică: „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine“.

Statuia lui Carol I 

Unul dintre preţurile record s-a achitat pentru statuia care care îlînfăţişează pe Regele Carol I călarenu. Municipalitatea a achitat: 9,5 milioane de lei (2,26 milioane de euro).

Şi Caragiale a primit un omagiu. Consilierii au decis să aloce patru milioane de lei (aproximativ un milion de euro) pentru monumentul „Căruţa cu Paiaţe”, care redă în bronz personajele lui Nenea Iancu.

2,9 milioane de lei pentru „Vioară Spartă” 

Artistul care a realizat „Căruţa cu Paiaţe”, Ion Bolborea, a mai primit un contract în valoare de 2,9 milioane de lei pentru a transpune în bronz monumentul „Vioară Spartă”. Lucrarea, de mari dimensiuni, poate fi admirată în părculeţul de lângă Spitalul Colţea. Monumentul care îl înfăţişează pe Şerban Cantacuzino, aşezat la baza Dealului Patriarhiei, a costat 3,85 milioane de lei (910.000 de euro). Artistul Mihai Buculei a lucrat la el timp de doi ani.

Ceva mai puţin a costat statuia realizată din bronz – „Omul, Spaţiul, Timpul”, pentru care administraţia din subordinea Consiliului General al Capitalei a plătit anul trecut 3,2 milioane de lei. Cei care păşesc pe ansamblul monumental Fondatorii Uniunii Europene din Parcul Herăstrău ar fi interesaţi poate să afle că au sub tălpi peste 2,29 milioane de lei. Atâţia bani a scos Administraţia Monumentelor din vistierie pentru realizarea ansamblului, în urmă cu patru ani.

Alte monumente care au costat mai mult de 500.000 de lei sunt: statuia lui Alexandru Ioan Cuza (970.000 de lei), cea a lui Charles de Gaulle, statuia numită Diana şi ansamblul monumental Aleea Cariatidelor.

Sorin Oprescu a fost „bătut” la capitolul statui 

Primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu are la activ nicio statuie sau monument de for public. Astfel, toate proiectele de restaurare şi de construire de statui şi monumente noi aflate în derulare în prezent sau terminate în anii 2008 şi 2009 au fost demarate înainte de iunie 2008. Totuşi, în perioada în care acesta a fost primar- s-au achitat mare parte din facturile pentru monumentele contractate pe vremea edilului Adrian Videanu.

Pe de altă parte, fostul edil-şef al Bucureştiului Adriean Videanu s-a vrut un adevărat Mecena de Dâmboviţa: a reabilitat zeci de statui şi ansambluri monumentale şi a construit altele noi. Adriean Videanu a fost foarte generos şi în ceea ce priveşte fondurile alocate Direcţiei de Cultură a municipalităţii. Ghidându- se după mottoul „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine”, a alocat zeci de milioane de euro unor proiecte culturale.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here