JOCURI DE CULISE: „Premierul Vasile” se întoarce. Unde greșește PNL?

0
Premierul Ludovic Orban (D) participa la preluarea mandatului de ministru al Finantelor Publice de catre Vasile Florin Citu (S), la sediul Ministerului, in Bucuresti, miercuri, 6 octombrie 2019. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a ajuns la un compromis cu președintele Klaus Iohannis, însă luptele interne între cele două „Palate” nu vor lua sfârșit. Soluția de compromis pentru liberali este de a păstra postul de premier chiar dacă pentru a forma o majoritate au de cedat multe ministere importante și vor avea nevoie de susținere din partea minorităților, după ce PSD a obținut, din nou, un procent mai mare decât PNL. Surse din zona politică spun însă că zarurile nu au fost aruncate, iar la ruletă încă se joacă, adică s-ar putea ca formarea unei majorități să le dea de furcă liberalilor.

Prima lovitură sub centură a fost lansată de la Palatul Cotroceni încă din prima zi după alegerile parlamentare, iar seara s-a soldat cu răspunsul ferm al premierului Ludovic Orban, care și-a anunțat demisia. Unii spun că presiunea asupra lui Orban a fost una serioasă, inclusiv din rândul colegilor de partid, dar mai ales din partea șefului statului.

Cea de-a doua lovitură a venit tot din partea președintelui Klaus Iohannis, care și-ar fi dorit înlocuirea lui Ludovic Orban și din funcția de președinte al partidului. Aici, Orban a știut să riposteze. Cel puțin deocamdată.

Surse din interiorul partidului ne-au explicat ca prin propunerea ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, pentru ocuparea funcției de prim-ministru, Orban și-a arătat puterea în fața lui Iohannis.

Citiți și: PRIMA ieşire a lui Iohannis după vot

Aceleași surse cred că Orban încearcă o nouă, dar în același timp veche, eschivă în față „adversarului” de la Cotroceni, și anume propunerea unui premier -săgeata! Istoria s-ar putea repeta, doar că de această dată, Iohannis este cel care deține controlul, iar jocul lui Orban are șanse mici de izbândă.

UPDATE Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat. Orban rămâne premier interimar

Ce spun liderii social-democrați

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că decizia liberalilor de a-l propune premier pe Florin Vasile Cîțu reprezintă „o mare mare bătaie de joc”, el afirmând că este momentul ca românii „să se revolte împotriva celor care vor să le confişte votul”.

„Peneliştii n-au înţeles absolut nimic din votul românilor! Să îl propui premier pe Cîţu – groparul economiei româneşti este o mare mare bătaie de joc”, a scris miercuri, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

El a menționat că „Aceşti inconştienţi sunt interesaţi doar de ciolan, în timp ce sute de oameni mor zilnic de virus. Nu le pasă absolut deloc de oameni, pentru că altfel ar fi votat propunerea PSD – doctorul Alexandru Rafila. Tot ce vor este să mai fure în continuare şi să mai împrumute câteva zeci de miliarde de euro pentru buzunarele clientelei politice”, a msi scris Ciolacu.

Ministrul Finanțelor, Cîțu, denunțat că se DROGHEAZĂ. Cerem public ca cel care gestionează banul public să facă test, să vedem dacă se droghează sau nu

Potrivit acestuia, românii i-au sancţionat prin vot, pe toţi, nu doar pe Orban. „Nu mai au nicio legitimitate! PSD nu poate vota niciodată o asemenea ruşine de propunere. Iar dacă USR şi UDMR o vor face, atunci vor fi părtaşi la această catastrofă naţională. Cred că este momentul ca românii să se revolte împotriva celor care vor să le confişte votul”, a menționat Ciolacu.

USR îl vrea pe Dacian Cioloș

Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Cătălin Drulă, a declarat că propunerea Alianţei USR PLUS pentru funcţia de premier este, în continuare, Dacian Cioloş, iar o decizie în ceea ce priveşte susţinerea pentru viitorul premier va fi luată în urma negocierilor.

„Eventuala susţinere pentru o majoritate sau pentru un premier, din partea USR PLUS, cu cei 80 de parlamentari pe care îi avem, va rezulta din discuţiile avute cu potenţialii parteneri de la PNL şi cu preşedintele României, discuţii care încă nu au avut loc. (…) Am luat act de această propunere şi vom comunica, imediat ce avem o discuţie, o decizie. Deocamdată nu a existat niciun fel de discuţii cu preşedintele României sau cu PNL”, a spus Drulă.

Acesta a subliniat că fiecare partid are dreptul să propună un premier şi că decizia va fi luată în funcţie de discuţiile legate de programul de guvernare şi reformele care trebuie realizate.

„Nu e obligatoriu, într-o coaliţie, ca partidul cel mai mare să dea premierul. Există, de exemplu, cazuri de coaliţii în Olanda sau în Irlanda, unde al doilea partid ca dimensiune, din coaliţie, are premierul. Dar cine va fi până la urmă premierul susţinut, depinde de discuţiile pe care le avem pe programul de guvernare şi pe acele reforme pe care noi dorim să le facem, dacă acel premier este în stare să implementeze acele reforme, dacă majoritatea care se formează doreşte să susţină acele reforme. Or, până în momentul de faţă, o spun cu toată responsabilitatea, nu a existat nicio discuţie cu PNL, în aceste zile. Deci, toate ştirile din media din aceste zile au fost pure speculaţii”, a arătat Drulă, citat de Agerpres.

Iohannis se consultă cu partidele abia luni, 14 decembrie

Conform unui comunicat remis de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Citiți și:
UPDATE Criza din sănătate pune presiune pe buget: Deficitul în 2020 crește la 9,1% din PIB. Cîțu „acoperă” găurile cu noi datorii, dar se laudă cu venituri mai mari

Consultările vor avea loc luni, 14 decembrie a.c., după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianţa USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

AUR pregătește suspendarea lui Iohannis

Copreşedintele AUR George Simion a declarat, joi, că în cazul în care PSD nu va iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis din funcţie, o va face partidul său.

„PSD face gafe enorme, nu taxează deloc derapajele anticonstituţionale ale preşedintelui (…) Dacă nu o să o facă PSD (iniţierea suspendării preşedintelui Iohannis – n.r.), o să o facem noi şi o să mergem în fiecare localitate din ţara asta, pentru că preşedintele actual a devenit, din păcate, actor politic”, a spus Simion, la emisiunea România 9 de la postul TVR 1, conform Agerpres.

Liderul AUR a fost întrebat dacă formaţiunea sa va face opoziţie alături de PSD sau fiecare dintre cele două partide va merge pe drumul său. Totodată, el a fost întrebat ce părere are despre ideea suspendării preşedintelui Klaus Iohannis.

Simion a adăugat că un argument important pentru ca Iohannis să fie suspendat este faptul că nu mai este mediator în acest moment.

„În luna de campanie Klaus Iohannis a ieşit în faţa românilor şi a promovat constant PNL. Este cât se poate de evident faptul că a făcut campanie, 25% a primit Klaus Iohannis. Nu mai este mediator în momentul ăsta. Este evident că PSD este un alt partid în siajul preşedintelui, aşa că noi, ca forţă nouă, ne permitem să facem acest lucru, că nu avem păpuşari, noi rezistăm la această avalanşă de atacuri împotriva noastră venită din zona preşedintelui”, a mai menţionat George Simion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here