După trei ani de paranghelii, Gabriela Firea își cere scuze și promite că va căuta surse de finanțare

0

Bugetul Capitalei pe 2019 este mai mare decât cel de anul trecut. Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic are în 2019 un buget de investiții de aproximativ 17 milioane de lei. Din această sumă, 7 milioane sunt pentru statui, iar 3 pentru un proiect numit ”România parc”. Alți 1,3 milioane pentru 10 copaci solari (!). Restul se duce pe alte nimicuri, scrie consilierul general, Roxana Wring, pe pagina sa de facebook. 

***

Buget mai mare, bâlciuri mai multe! După ce în cei trei ani de mandat a risipit sume record pe tot felul de târguri, festivaluri și concerte, primarul Capitalei e pregătit în acest an să mai doboare un record.

162 milioane de lei este bugetul cumulat al CREART, ARCUB și PROEDUS, principalele instituții prin care municipalitatea plătește târguri, festivaluri și concerte. Cu 4 milioane de lei mai mult decât bugetul aprobat anul trecut pentru aceleași instituții. 

Cât de ne vor costa așadar târgurile, festivalurile și concertele în 2019? Aproape la fel de mult cât ne vor costa CUMULAT lucrările din acest an la trei dintre proiectele mari de infrastructură: Pasajul Ciurel și nodul Virtuții (52 milioane lei), plus proiectul de supralărgire a străzii Fabrica de Glucoză (38 milioane lei), plus penetrație Prelungirea Ghencea Domnești și supralărgire Bd Ghencea (96 milioane lei).

*** 

Subvențiile pentru RADET și STB mănâncă un sfert din bugetul Capitalei pe 2019. Nu mai puțin de 1,6 MILIARDE de lei ne vor costa subvențiile pentru cele două. Asta înseamnă 24% din bugetul total, adică cea mai mare pondere din istoria Capitalei. Spre comparație, doar 2% din bugetul Primăriei reprezintă investiții la RADET și STB.

Că această sumă colosală este ”meritul” Gabrielei Firea poate fi demonstrat pe baza cifrelor. În 2017, subvențiile cumulate pentru cele două însumau 1,3 miliarde lei. În 2018, costul a crescut la 1,4 miliarde, iar în acest an este bugetat un total de 1,6 miliarde lei. 

Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu: în cazul RADET, lipsa de investiții a făcut ca pierderile să fie tot mai mari, iar în cazul STB, lipsa investițiilor a blocat creșterea numărului de călători și, implicit, a blocat creșterea încasărilor din abonamente și bilete de călătorie. 

Ce este grav în tot acest peisaj este că banii pe care Gabriela Firea ar fi trebuit să-i investească în acești ani au fost risipiți pe statui, târguri și festivaluri. Asta înseamnă nu doar 3 ani pierduți, ci și costuri mult mai mari în anii care vor veni!

Sintetic, proiectul de buget propune alocarea a peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun și reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătății, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistență socială (destinați atât proiectelor în derulare, cât și stimulentelor financiare pentru tineri și pentru categoriille sociale vulnerabile).
https://bit.ly/2uHV6NM

Primarul General, Gabriela Firea: „Deși suma previzionată a fi alocată Bucureștiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorități clare și nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm, nu vom opri investițiile în sănătate, în infrastructură sau transporturi, pentru că bucureștenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure, dotate cu aparatură ultramodernă, șosele și străzi fără gropi, de cultură și educație.
Voi face tot ce îmi stă în putință ca Primar General astfel încât bucureștenii să nu sufere din cauza acestor ajustări ale bugetului Primăriei Capitalei. Totodată, vom depune toate eforturile pentru a identifica alte surse de venit, pentru completarea bugetului.
Reamintesc faptul că din acest buget achităm subvenții pentru transportul în comun pentru sute de mii de bucureșteni, precum și subvențiile RADET, reabilităm poduri și pasaje, consolidăm clădiri monument istoric, construim spitale, finanțăm 18 instituții de spectacol și muzee și plătim stimulente financiare pentru tineri și pentru categoriile sociale care au nevoie de sprijinul nostru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here