Bugetul Capitalei, dezbătut cu aleșii CGMB plecați la cafea și cu un primar general care era preocupat cu romanul „Dragă viață”

0

Gabriela Firea, primarul general al capitalei București a discutat,  marți, în cadrul unei ședințe de consiliu la Primăria Capitalei, cu privire la bugetul Capitalei. Surse municipale au declarat că USR și PNL nu vor vota bugetul, în timp de partidul lui Traian Băsescu- PMP va susține bugetul lui Gabriela Firea.

 „Firește că ne-am fi dorit și noi să alocăm bugete mai generoase și către infrastructură, către investiții, către sănătate, să avem un transport public civilizat, și bineînțeles, un procent alocat  și domeniului cultural”, a declarat Gabriela Firea

„Suntem din nefericire într-un an mai dificil financiar, acel miliard de euro despre care se vorbește în presă că ar fi bugetul capitelei se dovedește o himeră. Niciodată în ultimii ani primăria capitalei nu a primit de la Ministerul de Finanțe un miliard de euro.

În replică, alesul general USR, Ana Ciceală, a spus că primarul general alocă mai mulți bani pentru paranghelii și spectacole, decât pentru spitale.

„Firea în ședința de Consiliu: bugetul de cultură este infim comparat cu alte capitole. FALS. Haideți să comparăm:  CULTURĂ: 120 milioane EURO propuși pentru toate instituțiile cultură anul acesta, din care 21 milioane pentru bâlciuri și spectacole și alte 21 milioane pentru biserici, restul la teatre, muzee, centre culturale nou înființate ca sinecuri. SPITALE: 85 milioane EURO propuși pentru managementul și investițiile de la spitale pentru 2019. EXECUȚIE 2018: Bugetul instituțiilor de cultură a fost executat în proporție de 95%, adică s-au cheltuit 145 milioane EUR, iar la spitale execuția a fost de 60 milioane de euro. La începutul anului 2018 pentru spitale fuseseră prevăzuți 100 milioane de euro, dar a fost suplimentat apoi bugetul de cultură și micșorat bugetul de spitale, pentru că nu se fac investițiile nici la spitale nici la infrastructură”, a scris Ana Ciceală pe pagina sa de facebook.

În sala de ședințe au rămas câțiva consilieri și primarul capitalei, când se citeau amendamentele la bugetul Capitalei pe anul 2019. La un moment dat, Gabriela Firea a scos o carte și a început să citească. Este vorba de “Dragă viață”, un roman beletristic de dragoste de Alice Munro. Carte pe care a primit-o în dar astăzi de la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Anul trecut noi am primit 600 de milioane de euro. Nu miliardul despre care se vorbește în presă. Acestea au fost alocările de la Ministerul de Finanțe către Primăria Capitalei. Primăria Capitalei este un caz unic în țară, este singurul UAT care nu încasează taxe și impozite locale, deoarece toate acestea merg la celelalte primării de sectoare”, a adăugat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Primarul Gabriela Firea a declarat că în acest an Primăriei Municipiului București i-au fost alocate 180-200 de milioane de lei, comparativ cu 380-450 în anii trecuți. „Dacă în anii trecuți, în lunile aferente începerii de an Primăria Municipiului București primea de la Ministerul Finanțelor Publice 380 – 450 milioane lei, anul acesta ni s-a alocat un buget la jumătate, am primit 180 – 200 de milioane, deci nici măcar la jumătate din necesar”, a precizat Gabriela Firea
În același context, al bugetului, primarul Capitalei a declarat și că miliardul de euro de care urma să beneficieze Primăria Capitalei este o „himeră”, acestei instituții nefiindu-i vreodată alocată în ultimii ani această sumă.
„Suntem din nefericire, într-un an mai dificil din punct de vedere financiar. Acel miliard de euro de care se vorbea în presă că ar fi bugetul Primăriei Municipiului București se dovedește a fi o himeră. Niciodată în ultimii ani PMB nu a primit de la Ministerul Finanțelor Publice un miliard de euro”, a mai spus Gabriela Firea.
Ea a precizat că anul acesta bugetul alocat Primăriei este unul de austeritate, în ciuda faptului că nevoile Capitalei sunt mari.„Cu privire la buget, firește că ne-am fi dorit ca acesta să fie unul mai bogat și nu unul de austeritate, pentru că nevoile sunt mari. Firește că ne am fi dorit și noi să putem aloca bugete mai generoase și către infrastructură, către investiții, către sănătate, factură socială, de asemenea subvențiile la RADET, la STB, să avem transport public în comun civilizat, să avem rețele de termoficare modernizate, și bineînțeles, și un procent așa cum alocă orice oraș, orice municipiu fie din România sau de peste hotare și domeniului cultural”, a mai spus primarul
Primarul Capitalei a declarat și că, nu doar „neînțelegerile și pedepsele politice” au dus la această situație, ci și faptul că o parte din suma cuvenită Primăriei Municipiului București a mers către sectoarele capitalei. „ Avem deja facturi restante, facturi neplătite, nu ne dorim să ajungem în arierate. O să spuneți, da, dar dumneavoastră v-ați asumat politic să fiți în contradicție cu factorii politici decidenți.(…) Suma mică nu este doar din cauza acestor, să spunem, neînțelegeri politice și a pedepselor politice pe care le-ar fi primit primarul Firea, ci e vorba și că, o parte din suma cuvenită PMB a mers către sectoare”, a spus Gabriela Firea.
În același context, al bugetului micșorat, Gabriela Firea a declarat că și faptul că au fost încasați mai puțin bani a contribuit la existența situației actuale în ceea ce privește alocarea redusă de fonduri. „În afară de acest aspect, e vorba pur și simplu de mai puțini bani încasați. 90% din o sumă mai mică, s-a reflectat în aceste alocări reduse de la începutul anului”, a mai precizat primarul.
Ea a declarat în cadrul ședinței că nici perspectivele legate de alocările viitoare nu sunt mai optimiste, deoarece în urma unor discuții tehnice purtate cu Ministerul de Finanțe, nu a fost întrevăzută o repartiție mai bună a fondurilor pentru următoarele luni. „Din discuțiile tehnice pe care le-am avut cu Ministerul de Finanțe, nici perspectiva nu e foarte bună, pentru că nu ni s-au garantat pentru următoarele luni repartiții mai bune, ci din păcate, tot în jurul acestor sume, adică cam jumătate din ce avem nevoie pentru toate cheltuielile urgente, presante pentru bucureșteni”, a declarat Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here