Președintele partidului ADER, Neculai Onțanu, face o analiză dură a politicii din România. În opinia acestuia, există o criză gravă în ceea ce privește politica de stânga, explicând că PSD este un partid cu refelexe populiste. Liderul partidului de care de teme Liviu Dragnea susține că structurile europene sunt demonizate de PSD și reprezintă un refugiu al propriului eșec.
Reporter: De ce are nevoie Romania de o nouă stângă?
Neculai Onțanu: Actuala grupare politică de stânga, așa cum evoluează ea în România, este în faliment. La viitoarele alegeri europrlamentare se va vedea acest lucru. După cum lesne se poate observa, mai ales în societățile occidentale, dar și la noi, sunt semne evidente că odată cu evoluțiile aproape scăpate de sub control privind gestionarea crizelor mari, actualele ideologii tradiționaliste își pierd suflul, nu mai au răspunsuri realiste, au din ce în ce mai puține resurse de resuscitare. Mă refer la crizele de ordin economic, care au devnit din ce în ce mai imprevizibile, dar și la cele privind falimentul multiculturalismului și al nestăpânirii noilor provocări, printre care este și aceea a imigrației. Nu putem vorbi neapărat de enunțul morții ideologiilor pe care-l găsim ca prim semnal în scrierile Clubului de la Roma. Vorbim de apariția noilor ideologii care însoțesc globalismul. Ideologii ale supraviețuirii așa cum le denumea recent un cunoscut autor. Nu cred în stânga modernă sau tradițională. Este nevoie, din dorința de a supraviețui, de o ideologie nouă națională, de centru-stânga. O ideologie pliată pe idealul Uniuinii Europene, acela al unei Europe a națiunilor și nu a Statelor Unite ale Europei. De aceea am introdus și idea de național în definirea partidului nostru. Un partid național de centru-stânga, care să vadă atât beneficiile reale ale globalizării cât și o repartiție continentală echitabilă a resurselor.
Reporter: Cu ce este diferit ADER de PSD, partidul principal de stanga din Romania?
Neculai Onțanu: În cea ce privește Partidul Social Democrat. Doar câteva aprecieri.
În primul rând.PSD-ul prin politicile sale are în vedere, în special, repartiția resurselor fără a pune mare preț pe producerea acestora, pentru a avea ce să repartizeze. Această politică nu este de stânga. Este un abandon al unei politici de stânga care are ca punct final o diminuare constantă și sigură a resurselor. Este o politică populistă.
În al doilea rând, modelul de dezvoltare economică promovat de PSD este în totalitate defazat de ceea ce se întâmplă la nivel european. Este bazat aproape în exclusivitate pe consum. De ce este rău ? Pentru că acest model de dezvoltare bazat în exclusivitate pe consum, fără a avea în vedere creșterea resurselor, este unul falimentar, care pune mereu în discuție posibilitățile de asigurare a necesarului pentru dezvoltare. Are însă un avantaj politic indiscutabil, acela că oferă câte puțin pentru mult timp și menține în captivitate o categorie largă de oameni, transformând România într-un stat al asistaților sociali care stau la mila guvernării.
În al treilea rândacest model de dezvoltare promovat de către PSD diminuează acumularea de resurse și participă activ la dezvoltarea altor economii. Cum se întâmplă acest lucru ? Simplu. Economia României, așa cum este ea acum, sau mai bine spus ceea ce a mai rămas din ea, asigură din ce în ce mai puțin nevoile de consum ale populației. Pentru a asigura aceste nevoi firești ale oamenilor, firmele străine aduc pe piața românească necesarul suplimentar din ce în ce mai mare. Banii românilor, care cumpără aceste produse necesare, sunt astfel întorși în economiile altor țări, asigurîndu-le dezvoltare țărilor lor.
PSD prin politicile sale este tot mai agresiv față de capitalul românesc. Și de aceea trebuie schimbat ceva. Ponderea capitalului național în economia românească a ajuns aproape nesemnificativ, de aproximativ 20 %. Având în vedere relațiile de properietate în care 80% din capital este străin, beneficiile, profitul se repatriază în țările de origine ale proprietarilor, alimentându-le dezvoltarea și bunăstarea acestor țări. În fapt, bunăstare unora se clădește și pe exploatarea noastră.
PSD este un partid cu refelexe populiste, pentru că nu vede în prezența noastră în structurile europene o oportunitate, o șansă de a profita pentru români din punct de vedere economic. Structurile europene sunt demonizate și reprezintă un refugiu al propriului eșec, argumentând că de la ele ni se trage tot răul. PSD își justifică eșecul prin aruncare responsabilității asupra organismelor europene.
În ceea ce privește Partidul ADER.Noi suntem adepții ideii de a ne menține la pași, cu ceea ce se întâmplă mai ales la nivel european. Noi credem ferm că modelul de dezvoltare ce trebuie promovat în România este cel bazat pe investiții. Acest model de dezvoltare care a dovedit deja la nivel european că asigură o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, că poate asigura resursele necesare pentru nevoile sociale, pentru pensii și salarii, și nu așa cum se întâmplă în România acum, în fiecare seară la televizor să se discute dacă se mai majorează sau nu și cu cât și de când pensiile și salariile, ținând sub stress o largă categorie de oameni ? Acest model de dezvoltare poate asigura în mai mare măsură resursele necesare pentru sănătate, învățământ, armată și siguranța oamenilor.
Partidul ADER este un partid pro-european. Considerăm că trebuie să folosim avantajele prezenței noastre în Uniunea Europeană. Bugetul acordat României în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 este de 31 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de bugetul din perioada 2014-2020, o creștere netă cu 7 miliarde de euro. În politica de coeziune, această sumă înseamnă peste 300 de euro pentru fiecare român. Aceasta este logica politicii de coeziune: cu cât eşti mai bogat, cu atât primeşti mai puţin. Țări precum Olanda va primi 13 euro pe locuitor, iar ţări ca Slovacia, România, Bulgaria, Grecia, vor primi mai mult.
Având în vedere alocările substanțiale de resurse pentru noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, Partidul ADER susține că trebuie să profităm de acest lucru. Trebuie să ne mobilizăm și să aducem bani în țară, să dezvoltăm țara.
Să pornim urgent documentațiile tehnice necesare realizării marii infrastructuri (autostrăzile) din banii alocați prin Masterplanul de Transport aprobat de Comisia Europeană. Nu va investi nimeni în infrastructura mare prin parteneriat public-privat, pentru simplul motiv că perioada de recuperare a investiției durează zeci de ani.
Să terminăm reabilitarea tuturor străzilor din mediul rural, să nu mai existe nici o comună, nici un sat fără străzi asfaltate. La noi este dezastru, după cum vedem și din relatările presei, chiar aici aproape de București și chiar și în Capitală.
Să realizăm cele 8 spitale regionale din alocațiile de la Uniunea Europeană și nu de la bugetul de stat, costurile fiind uriașe. banii de la bugetul de stat să-I folosim pentru combaterea sărăciei.
Să refacem și să modernizăm întreaga infrastructură școlară. Să nu mai avem școli care pun în pericol viața copilor. Să lansăm de urgență programul de realizare de grupuri sanitare moderne în toate școlile. Un astfel de proiect există și este brevetat, este realizat de prof.dr.ing. Laurențiu Rece. Să nu mai avem cazuri de copii care mor în fosele septice din curtea școlilor, așa cum a fost cazul recent de la Iași.
Trebuie să luăm măsuri urgente pentru consolidarea capitalului romînesc. Trebuie să oprim hăituirea acestuia de către autoritățile statului.
Este nevoie, inclusiv de alocarea prin bugetul de stat a unor resurse pentru înființarea unor societăți comerciale de stat de nișă, de înaltă tehnologie, care pot aduce profituri foarte mari la bugetul de stat. Suntem convinși că specialiștii și muncitorii români nu sunt cu nimic mai prejos decât cei europeni.
Noi credem că putem, dacă avem o politică înțeleaptă, să beneficiem de avantajele globalizării. Oricum nu ne putem opune.
Reporter: Sustineti partidul Pro Romania la alegerile europarlamentare. De ce?
Neculai Onțanu: În primul rând pentrucă piedicile puse înființării partidului ADER au fost atât de mari încât, după Hotărârea Tribunalului București de înființare a partidului din data de 23 aprilie 2018, am venit o avalanșă de contestatari “de ocazie”, care ne-au dus în situația de a avea până la urmă Hotârârea definitivă a Curții de Apel București pe 30 martie anul acesta, cu o zi după data de 29 martie, ultima zi când se mai primeau listele cu candidaturi la Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare.
În al doilea rând pentru că am văzut în Partidul Pro Romania un partid asemănător cu noi, un partid pro-european, care este și pro-dezvoltare, este și pro-educație, pro- cercetare, pro-democrație, pro-cultură și împotriva demagogiei, populismului și sărăcirii populației.
Este și un partid tânăr și foarte dinamic, având în conducerea sa oameni cu experiență politică și de guvernare precum Victor Ponta, Corina Crețu-Comisarul European pentru dezvoltare, pe fostul premier Mihai Tudose, pe fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, fostul prim-ministru și ministru al educației, Sorin Cîmpeanu și fostul viceprim-ministru și ministru al mediului și schimbări climatice, Daniel Constantin, pe fosta ministru a finanțelor, IoanaPetrescu, fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, pe Augustin Jianu și mulți alți tineri. Este un partid aparținând noilor ideologii ce au un avans foarte mare în Europa. Eu cred în ei. Îmi plac.
Reporter: Cine s-a impotrivit partidului ADER?
Neculai Onțanu: Nu aș dori să dau neapărat nume. Am mai făcut-o. Sigur că știu. Este evident că nu USR, nici PNL, nici PLUS a lui Dacian Ciolaș. Să fim bineînțeleși, nu suntem pietenii lor politici, dar ei nu aveau un interes direct pentru că și ei au pățit-o. Posibila noastră apariție a stânjenit foarte mult pe cei din altă zonă politică, care prin interpuși au folosit, prin cohorte de avocați specialiști, legile așa după cum au vrut ei, legal bineînțeles. Norocul nostru a fost că, până la urmă, toate instanțele pe la care ne-au purtat cu multe termene, la Tribunalul Municipiului București, la Curtea de Apel București București, până și la Inalta Curte de Casație și Justiție, exasperate de insistențele nejustificate ale contestatarilor le-au respins contestațiile pe rând, ca neîntemeiate și inadmisibile. Dar ne-au făcut-o.
Reporter: Cine sunt liderii ADER?
Neculai Onțanu: Conducerea partidului ADER este echilibrată din punct de vedere al profesiei, al ocupației. De la profesori universitari, la militari de rang înalt în rezervă din armată, conducători ai unor societăți comerciale din mediu privat, oameni cu experiență în administrație, foști diplomați, medici, profesori, economiști, tehnicieni etc.
Cu riscul că îi pot supăra pe cei pe care nu-i voi nominalizea, dar vor înțelege că spațiul răspunsului meu este foarte restrâns aș exemplifica pe prof. univ.dr.ing. Laurențiu Rece, Prorector al Unverității Tehnice de Construcții București, un excelent și prolific inventator care este și Președintele Consililui Național al partidului. Oameni cu experiență în domeniul administrației locale precum Marius Cosmescu care este și Secretarul General al partidului și Mariana Georgescu , Crenguța și Dragoș Zlătoianu. Generalii în rezervă Vasile Ciornei și Constantin Răileanu.Mihai Andrițoiu, fostdiplomat în mai multe capitale ale lumii. Tinerii Veronica Mihaela Ariton, Alice Șchiopan și Bucur Alexandru. Cadrele didactice universitare Mariana Baicu, Gherghina Ioan, Gheorghe Onțanu. Gheorghe Turda, îndrăgitul și apreciatul interpret de muzică populară. Victoria și Dorin Negrău, profesorii Eleonara Toma și Vasile Turcitu. Oameni din mediu de afaceri precu Andrei Stoican și Dumitru Mircea. Avocat Radu Dumvrăveanu fostul viceprimar general al Capitalei, Nicolae Gheorghe, pensionar și alții. Aceștia au fost recent aleși să conducă partidul ADER.
Reporter: Ce face Neculai Onțanu, cel mai longeviv primar al Capitalei?
Neculai Onțanu: Principalul și cel mai important răspuns, cel puțin pentru mine, este că sunt sănătos. În al doilea rând am în vedere să aduc în conducerea partidului ADER oameni tineri profesioniști, cu dragoste de țară, așa cum am făcut prin promovarea ca Vicepreședinte al Partidului ADER și Coordonator al Departamentului pentru Afaceri Europene, pe Veronica Mihaela Ariton, recent absolventă a Facultății de Relații Internaționale la Cowentry University din Mare Britanie.
Colegii m-au ales din nou să conduc Partidul ADER. Sunt în același timp președinele Asociației pentru Democrație, Educație și Reconstrucție „Om între Oameni” și președinte al Federației ADER, un grup de asociații neguvernamentale. Este suficient, dacă nu prea mult. Dar nu mă dau în lături.
Reporter: Ce credeti ca le lipseste edililor bucuresteni de acum?
Neculai Onțanu: S-au făcut multe în București. Cine lipsește 2-3 ani din oraș vede și mai bine transformările. Orașul este foarte dinamic. Cred însă că avem nevoie de o nouă viziune despre București. O viziune adaptată zilelor noastre și mai ales viitorului. Orașul nu mai poate rămâne așa. Se sufocă și oamenii odată cu el. Tebuie neapărat realizată, în primul rând, Zona Metropolitană București, iar Vasile Gherasim fostul Primar al Sectorului 1 are și acum documentația necesară care este actuală și foarte bună. Zona metropolitană ar descătușa din chingile administrative în care este încorsetată acum Capitala. Aceasta ar rezolva foarte multe probleme plecând în primul de la traficul infernal din București, la îmbunătățirea calității mediului, permițând Capitalei dar și localităților ce vor fi cuprinse în această zonă, avantaje uriașe. Acesta ar fi primul lucru ce trebuie făcut.
În al doilea rând trebuie făcut un pas curajos, să ducem circulația majoră din București prin căi de comunicații subterane, așa cum este la Madrid, Roma și în alte Capitale europene. Avem specialiști. Trebuie să avem curajul să începem chiar dacă acestea nu ne aduc neapărat un avantaj electoral imediat. Cine va începe va rămâne în istoria Bucureștiului. Eu așa aș face. Alfel suntem simpli pasageri.
Asta cred că ne lipsește, viziunea, hotărârea și puțin curaj. Un exemplu răsunător la noi este Primarul Pache Protopopescu, la Paris și în alte capitale alți primari care au adus transformări istorice. Altfel nu se poate.
8. Va rog sa ne enumerati trei solutii economice, trei sociale si trei investitii majore care ar putea schimba fata Romaniei?
Întrebarea este interesantă și provocatoare. Plec de la viziunea noastră despre România. Ce vrem să fie România? Voi prezenta câteva domenii mai importante în care putem excela și ar răspunde întrebării dumneavoastră.
În primul rând.Vrem o țară în care să fructificăm avantajul național. Avem o mare avere. Pământul țării.
Dacă poporul ar aduce Partidul ADER la guvernare, noi am începe un amplu program de irigații, plecând de la sistemul de irigatii din Româniaconstruit pe timpul comunismului, care acoperea trei milioane hectare de teren arabil. Pentru toată această suprafață de 3 milioane de hectare, la timpul respectiv au fost făcute, de către specialiști, studii tehnice care arătau condițiile tehnice și eficiența acestuia.
Nu ne rămâne decât să le preluăm și să nu ne mai văităm. Nu am mai fi nevoiți să importăm din extern 60% din producția necesară pentru consumul populației dintre care, multe otrăvesc pe români. Să trecem la treabă.
În al doilea rând.Vrem ca România să devină o destinație turistică.Foarte bine. Măsurile de până acum n-au dat rezultatele așteptate.
Dacă Partidul ADER ar fi adus de popor laguvernare, ar continua cu alocarea tichetelor de vacanță și pentru cei 3,1 milioane de salariații din mediul privat. Sumele necesare trebuiesc alocate nu din profitul firmelor ci din Bugetul de Stat, unde salariații oricum plătesc anual sume uriașe. Stațiunile turistice și turismul românesc ar fi alimentat pentru dezvoltare cu sume considerabile, iar investițiile în turism ar înflori. Înmulțiți 3,1 milioane salariați din mediul privat cu 1450 lei per salariat și veți vedea că ar intra în turism 4,495 mil lei, adică 449,5 miliarde le vechi. România ar deveni într-un interval de timp rezonabil întradevăr o reală dstinație turistică, iar veniturile din turism s-ar întoarece la bugetul de stat, alimentâmd dezvoltarea, creșterea pensiilor și salariilor.
În al treilea rând.Ce ne-am mai dori să fie România? Oțară a inteligenței. Har domnului că rezerve avem. Dar ele sunt “în rezervă” sau pleacă peste hotare. Dacă Partidul ADER ar fi adus de popor la guvernare, pe lîngăcapitalui material și uman angajat în domeniul IT și al tehnologiei informațiilor și al comuniațiilor, Guvernul României, pentru a atinge acest obiectiv, va aloca pentru o perioadă lungă de timp cel puțin 10% din Produsul Intern Brut în învățământul preuniversitar și universitar de stat și în al doilea rând va înființa societăți comerciale de stat din domenii de nișă, în domeniul IT, tehnologia informațiilor și a comuncațiilor pentru care, în viitorii ani, să investească anual 2% din PIB-ul României. Bugetul României pentru anul 2019 este de 1.022.500 milioane lei. Resurse avem. Viziune nu avem.
În al patrulea rând.Ce ne-am mai dori să fie România?O țară unită. Așa cum și-au dorit cei care au făcut Marea Unire din 1918. Marii unioniști de atunci au spus că, dacă dorim ca România să rămână intreagă, este necesr să legăm toate provinciile sale prin căi de comunicație feroviare și rutiere. Ce-am făcut în 100 de ani? Ne-am războit între noi. Dacă Partidul ADER ar fi adus de popor la guvernare ar începe urgent autostrăzile României și refacerea rețelelor feroviare numai cu banii pe care-i avem alocați din Bugetul Uniunii Europene. În 10 ani programul ar fi gata. Vdedem că Ungaria investește mult în Ardeal iar liderii Ungariei se plimbă prin Ardeal ca prin propria lor țară. Se poate vedea cu ochiul liber că asistăm la renașterea imperiului austro-ungar în noua arhitectură a Uniunii Europene. Iar Guvernarea ce face ?
Reporter: Cum ar trebui sa arate un guvern eficent ?
Neculai Onțanu: Se presupune că cei care sunt miniștri în Guvern au condus la viața lor, cu rezultate excepționale proiecte importante, că sunt mari specialiști. Din păcate doar se presupune pentru că, unii n-au condus niciodată vreo activitate economic importantă, n-au condus în viața lor un grup mai mare de 3 oameni. Cum să facă performanță asemenea oameni? Pe mâna cui am dat noi guvernarea țării și de fapt viața noastră? Am un exemplu, care desigur poate fi contestat. E la modă. Dar într-o perioadă a existat un guvern al României în care miniștri aveau aproape în totaliate capetele mari, capuri mari. Aveau multă experiență, mult creier și inteligență. Nu-l numesc pe acel guvern, pentru că voi căpăta imediat înjurăturile de rigoare, la care ne pricepem. Dar acela era guvern, aceia erau miniștri, frate.
Reporter: Sustineti referendumul de pe data de 26 mai ?
Neculai Onțanu: Da. Voi participa. Nu poți avea pretenții de democrație dacă nu participi la cel mai important exercițiu de democrație. Participi și te pronunți.
Reporter: Sustineti restructurarea Parlamentului?
Neculai Onțanu: Partidul ADER a spus de mai multe ori că actualul Parlament este îngrozitor de mare. Este mult mai mare ca număr decât parlamentele unor țări mult mai mari decât noi. Se consumă sume uriașe pentru plata și întreținerea lor și eficiența și încrederea oamenilor este din ce în ce mai scăzută. Nu este adevărată aserțiunea potrivit căreia cu cât este mai mare numărul parlamentarilor cu atât este mai multă democrație. Parlamentarii au exportat în societate ura, vrajba, dihonia și au devenit o piedică uriașă în asigurarea actelor normative pentru dezvoltarea țării. Pentru a nu fi necesară modificare Constituției, noi considerăm că Parlamentul României poate rămâne cu 300 de parlamebtari față de 588 câți are acum și va fi mult mai eficient. Dacă Partidul ADER ar fi adus de popor la guvernare ar insista ca imediat să se respecte Referendumul votat de populația României în anul 2009, ca Parlamentul să aibă cel mult 300 de parlamentari.
Reporter: Credeti ca fondurile europene sunt solutia pentru dezvoltarea Romaniei ?
Neculai Onțanu: Este obligatoriu ca să folosim această posibilitate pe care o mai avem la dispoziție. Nu se știe pentru cât timp.
Bugetul acordat României în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, după cum am spus, este este de 31 miliarde de euro, cu o creștere netă cu 7 miliarde de euro față de precedentul exercițiu financiar. Putem să rezolvăm toate investițiile României din domeniul traficului și infrastructurii, să nu mai avem sat fără apă, canalizare și asfalt. Să avem școli și spitale noi și moderne. Da. Este cea mai bună soluție pentru că ne obligă să utilizăm banii pe proiecte prioritare ce țin de nevoile oamenilor și cu eficiență.
Dumnezeu sa ajute ADER sa ajunga la guvernare si sa implementeze ceea ce doreste.
Ontanu a dovedit ca este un politician si un gospodar deosebit de bun. Succes!