Scandal cu iz penal: Daniel Băluță vrea să oblige directorii să cumpere de la anumite firme necesarul în școli

0
daniel baluta

Ceea ce se întâmplă în acest moment la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” reflectă la scară mică degringolada din administrația publică de la toate nivelurile, susțin reprezentanții USR Sector 4. 

Faptele sunt cunoscute: primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, le-a solicitat tuturor directorilor de instituții de învățământ de pe raza sectorului pe care îl administrează să semneze un contract de management prin care toate achizițiile publice efectuate de școli să fie aprobate în prealabil de primărie.

Acest contract este de fapt unul standard la nivel național, aprobat în fiecare an prin Ordin al Ministrului Educației, în baza căruia școlile își pot face singure achiziții pentru lucrurile de care au nevoie – de la rechizite la lucrări de reparații sau construcții. Astfel, bizara inițiativă a Primăriei Sectorului 4, unică în țară, ar putea fi ilegală, pentru că Băluță a modificat cu de la sine putere o normă din legislația terțiară. Trebuie precizat că, potrivit Recorder.ro, Primăria a încheiat trei contracte-cadru în valoare de circa 21 de milioane de euro, care stabilesc firmele de la care cele 71 de școli din sector pot face achiziții. Astfel, absolut toate achizițiile școlilor ar urma să se facă de la aceste firme. 

Numai că doi directori de școală s-au opus, solicitând semnarea contractului standard aprobat de Minister, iar opoziția lor amenință întreaga schemă: directoarea Colegiului Șincai și cea a Școlii Șerban Vodă. Firește, Primăria a făcut presiuni asupra lor, amenințând că nu le va acorda fondurile la care au dreptul (așa-numita finanțare complementară, care se adaugă finanțării de bază prin bugetul de stat). Presiuni au făcut și exact instituțiile care ar fi trebuit să apere școlile, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București (condus de un membru PSD) și chiar… Ministerul Educației însuși! De cealaltă parte, au protestat profesorii de la Șincai, sindicatele și elevii.

Cum s-a ajuns aici? Hotărârea de modificare a contractului a fost votată în Consiliul Local al sectorului după ce a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară, consilierii neavând astfel timp să studieze documentul. Mai mult, reprezentanții USR au fost pur și simplu mințiți în față de către viceprimar, care a declarat, conform consemnării din procesul-verbal al ședinței de CL, că urmau să voteze contractul în forma trimisă de Minister.

În rezumat: Primăria lui Băluță schimbă o normă legală cu de la sine putere, practic subordonându-și bugetele de achiziții ale tuturor școlilor din sector; ca să facă asta, minte consilierii locali în față; instituțiile care ar fi trebuit să vegheze la respectarea legii (ministerul și inspectoratul) ignoră pe față evidentul abuz; iar când doi directori iau poziție cerând pur și simplu respectarea legii, sunt puși la zid, cu toate protestele profesorilor și ale elevilor. 

Așa arată, din păcate, toată România în acest moment: cu legi interpretate după bunul plac, ori ocolite, sau modificate pe ascuns, departe de ochii publicului, cu instituții feudalizate, cu organisme de control anesteziate și, mai presus de toate, cu oameni pe care nu-i mai apără aproape nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here