Angajări fictive cu salarii uriașe în companiile municipale ilegale a lui Firea

0

Un document obținut de Europa Liberă dintr-o companie municipală a Primăriei Capitalei face acuzații grave: doi consilieri ar fi angajați fictivi. Își iau banii, dar nu au fost găsite dovezi că lucrează acolo. E vorba de o consilieră a primarului Gabriela Firea și de un ziarist care a lucrat cu Gabriela Firea.

Compania Municipală Tehnologia Informației București (CMTIB S.A.) este una dintre cele 22 de companii municipale înființate în 2017 de Consiliul General al Capitalei, la inițiativa primarului general. Gabriela Firea și-a dorit un holding municipal care să preia gestionarea cât mai multor activități ce țin de bunul mers al orașului. O decizie nedefinitivă a Curții de Apel București a stabilit că aceste companii ar fi fost înființate fără respectarea legii.

Compania respectivă, care merge în pierdere de când a fost înființată, ar trebui să se ocupe cu informatizarea activităților din Primăria Capitalei, crearea unui sistem de administrație „fără hârtii” a orașului, digitalizat, dar și de proiecte de securitate cibernetică și servicii publice online. Până acum, după cum reiese din rapoartele de activitate ale companiei, consultate de Europa Liberă, activitatea acesteia ar însemna mai degrabă întreținerea semafoarelor din București, a sistemului de management al traficului, dar și sistemul de iluminare și supraveghere de pe Arena Națională, stadionul deținut de municipalitate.

Două rapoarte oficiale arată bubele – angajări care par fictive și risipă de bani

Principala cheltuială a acestei companii? Salariile. În vara anului trecut, acestea se ridicau la procentul de 89% din cheltuielile companiei, conform unui raport al Corpului de Control al Primăriei Capitalei, aflat în posesia Europei Libere.

Însă tocmai la salarii apare problema: un alt document oficial obținut de Europa Liberă din interiorul Consiliului de Administrație (CA), care a fost înaintat către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), ridică suspiciunea că la compania respectivă ar exista angajări fictive ale unor oameni care, de fapt, nu ar lucra acolo. Raportul este asumat de patru din cei șapte membri ai CA și semnat de unul dintre ei.

„Am impresia că, așa cum am fost forțați să cumpărăm acumulatori, am fost forțați să și angajăm oameni”- Înregistrare a unei ședințe CA CMTIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here