Cristian Olteanu despre statuia de la Universitate: Am inițiat acest proiect în 2013. La reconstrucția statuii s-a colaborat cu istorici pentru a reda, întocmai, fiecare detaliu

0

Istoria ne invață că trebuie să nu ne uităm strămoșii și valorile care au contribuit la ceea ce este astăzi România. Chiar dacă unele regimuri au încercat să șteargă din memoria oamenilor pe cei ce și-au sacrificat viața și au dat totul în slujba cetățenilor, noi, cei care luptăm să păstrăm vii aceste amintiri ale marilor pesonalități, am încercat să le punem la loc de cinste. Bucureștiul și-a căpătat notorietatea și prin arhitectură și patrimoniul său, alături de oamenii săi. Farmecul său consistă în monumentele ce spun povești ale trecutului și fac cunoscute generațiilor viitoare istoria lor, este de parere liberalul Cristian Olteanu, initiatorul proiectului privind construirea statuii din Piata Universitatii. 

În anul 1903, statuia lui Ion C. Brătianu era așezată pe soclul din rondul de la Piața Universității. Monumentul a fost proiectat de Petre Antonescu și realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois și conținea mesajul „PRIN MINTEA, PRIN INIMA ȘI BRAȚELE NOASTRE”. După instalarea la putere a comuniștilor, a început o campanie de distrugere a istoriei de până atunci. Astfel, într-o noapte din anul 1948, statuia marelui Ion C. Brătianu dispărea din Piața Universității și era dusă și topită la Uzinele Republica.
Ion C. Brătianu s-a născut în 1821 și a fost unul dintre cei mai mari oameni politici și artizani ai construirii României moderne. A fost președinte al Partidului Național Liberal, președinte al Consiliului de Miniștri, ministrul Apărării, Ministru al Afacerilor Externe, Ministru de Finanțe. A participat la alegerea primului rege al României, Carol I. Ion C. Brătianu a avut cea mai lungă guvernare din istoria modernă, iar de numele guvernării sale se leagă importante reforme, precum: 3.000 km de căi ferate şi şosele, înfiinţarea Băncii Naţionale, răscumpărarea căilor ferate, proclamarea Regatului, legea electorală din 1884, reducerea termenului învoielilor agricole la 2 ani şi jumătate, autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, legea pentru încurajarea industriei naţionale.

Proiectul de reconstrucție al monumentului lui Ion C. Brătianu este unul din proiectele mele de suflet, de redare a istoriei și identității naționale. Statuia să aparține românilor și memoria să trebuie păstrată la rang de cinste. Monumentul este inscripționat cu același mesaj din 1903: „PRIN MINTEA, PRIN INIMA ȘI BRAȚELE NOASTRE”. Această idee a pornit din recunoștință pentru istoria României și pentru cei care au luptat până la capătul puterilor că această țară să prospere, să se dezvolte și să nu cadă pradă inamicilor în marile războaie. Acum, monumentul arhitectural revine acasă, în Piața Universității, după 71 de ani de absență. Este un moment simbolic, cu o încărcătură culturală importantă. 
Monumentul este construit pe trei etaje, fiecare având o semnificație diferită. Primul etaj îl constituie personaje alegorice care descriu virtuțile lui Brătianu: forța, frumusețea. Următorul etaj, îl reprezintă o femeie autentică, cu doi copii cu cărți în mână, pentru a simboliza educarea cetățenilor, lucru pentru care Brătianu a luptat, iar pe ultimul etaj este plasat Brătianu și România nouă, înfășurată în steag și un soldat. Toate aceste personaje au reprezentat mâna dreaptă a lui Brătianu. La reconstrucția statuii s-a colaborat cu istorici pentru a redă, întocmai, fiecare detaliu.

„Monumentul va rămâne un moment simbolic pentru istoria românilor și a Bucureștiului pentru totdeauna.  Vom redă românilor mândria de a fi neam cu acest mare om politic și speranța că astfel de oameni se vor mai naște în România! Le mulțumesc pentru această mare realizare colegei mele Lăcrămioara Alexandre Fontoura, alături de care am inițiat acest proiect în 2013, tuturor colegilor liberali care au semnat lângă noi inițiativa, consilierilor generali care au votat și ei acest proiect, indiferent de culoarea lor politică. La fel, fără să se gândească la apartenența politică, primarii Capitalei, Sorin Oprescu, Ștefănel Marin și Răzvan Sava, au susținut din 2014 până în 2016 proiectul meu și al Pusei Fontoura. Din toamna anului 2016 noul Consiliu General a continuat să aloce fonduri proiectului, chiar dacă inițiativa fusese liberală. Gabriela Firea a obținut amplasarea chiar în rondul Pieței Universității, lucru la care Metrorex se opunea de ani de zile, și a dus la bun sfârșit acest proiect. Le mulțumesc pentru asta!” a declarat Cristian Olteanu pentru Piata Presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here