PNL a propus soluția prin care bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură

0

Consilierii municipali au aprobat în şedinţa de marţi înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică, potrivit Agerpres. Proiectul a fost propus de liberalul Gabriel Dumitrașcu, fiind susținut de toate partidele, în afară de USR.

Hotărârea, adoptată cu 37 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şase abţineri, prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin divizare, finalizată prin dizolvare. În termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, se va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Conform expunerii de motive, proiectul de hotărâre a fost elaborat având în vedere decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica. În document este invocată, de asemenea, iminenţa intrării în procedura de faliment a RADET SA.

Din Consiliul de administraţie al Companiei Municipale Termoenergetica vor face parte Daniel Alexandru, Alexandru Burghiu, Iuliu Gogescu, Speranţa Cliseru, Nicu Ciolan, Cristian Beu, Violeta Malaia.

Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte: Ardeleanu Mircea, Ciudomirov Mihai Anton, Florescu Adrian, Ţuţu Radu Cristian, Claudiu Catană.

Din Consiliul de administraţie al Companiei Municipale Energetica Servicii vor face parte: Sorin Chiriţă, Marius Coaje, Mihai Marinescu, Vasile Ardenel, Ardeleanu Georgiana, Cătălin Militaru şi Trifan Laura Mihaela.

Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte: Gheorghe Amzăr, Chirică Petre, Honorius Circa, Valeriu Şuhan, Voicu Ion Valentin, Florescu Adrian Constantin.

Liberalul Cristian Olteanu a subliniat că locuitorii Capitalei nu trebuie să plătească pentru greşelile administraţiei şi că datoria oamenilor politici este să vină cu soluţii.

„PNL are datoria să se gândească la bucureşteni, noi trebuie să îi salvăm pe oameni – nu salvez nici PSD, nici pe nimeni – dar noi trebuie să îi asigurăm pe bucureşteni că există în continuare termoficare în Bucureşti”, a spus el.

Consilierul municipal ALDE Claudiu Catană a anunţat că formaţiunea sa votează pentru înfiinţarea celor două companii, care permit continuarea furnizării serviciului de termoficare şi păstrarea locurilor de muncă pentru cei 3.000 de angajaţi ai RADET.

Lucian Iliescu (PMP) a declarat, la rândul său, că votează în favoarea proiectelor, dar a cerut asigurări „ferme” din partea primarului general şi a directorului RADET că bucureştenii vor avea căldură şi apă caldă, că nu se vor mai produce la fel de multe avarii ca în această iarnă, că vor fi reabilitate conductele şi că nu va fi indisponibilizat niciunul din angajaţii regiei.

Sorin Chiriţă, city manager, a explicat că decizia CGMB permite clarificarea situaţiei juridice a întregului sistem şi că „este absolut necesară o hotărâre pentru a preîntâmpina întreruperea serviciului de alimentare cu energie termică”.

„Decizia este în mâinile dumneavoastră. Legat de aspectele juridice invocate de către un anumit grup politic, aş vrea să precizez că au fost analizate toate aspectele juridice, inclusiv în ceea ce priveşte divizarea unei companii existente, chiar dacă există un act administrativ de înfiinţare asupra căruia există o decizie judecătorească. Articolul 238 din Legea 31/1990 defineşte foarte clar modalitatea de divizare şi de transfer a activităţii către noi companii înfiinţate. Chiar dacă această companie s-ar fi aflat în procedură de dizolvare, până la transmiterea patrimoniului către acţionar, se poate face divizarea şi transmiterea patrimoniului către noi companii, cu acelaşi acţionariat. Legea este clară. (…) Nu putem să ignorăm faptul că avem pregătite documentele pentru accesarea fondurilor europene”, a spus el.

Gabriel Dumitrașcu: PNL nu și-a putut permite astăzi să lase un milion două sute de mii de bucureșteni fără apă caldă și căldură pe termen nedeterminat, indiferent de miza politică a momentului! 

„Ne-am fi dorit să putem avea tăria să lăsăm atâția oameni în frig și fără apă caldă curentă așa cum a făcut USR-ul, doar pentru a puncta politic! Da, recunoaștem, nu avem atâta cinism… Mai bine suportăm acuzele lor absolut neîntemeiate, făcute doar cu scop electoral, decât să fim iresponsabili și să afectăm viață de zi cu zi a fiecărui bucureștean! 
PNL București a demonstrat astăzi prin vot în Consiliul General că pune mai presus de interesele politice interesele cetățenilor! Cu riscul de a deconta politic, PNL București astăzi a votat Termoenergetică, respectiv soluția pentru rezolvarea problemelor de termoficare prezentată de noi încă din campania electorală din 2016. 
După bâlbâieli interminabile, războaie politice fără sens în care doamna Firea a atras bucureștenii fără voia lor, prin soluția PNL astăzi s-a încheiat incertitudinea și iminentul dezastru generate de falimentarea RADET.PNL București, așa cum a promis, va pune întotdeauna interesele bucureștenilor și interesele țării mai presus de interesele personale și de partid!”, a declarat Gabriel Dumitrașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here