Ministrul apelor: Apa Nova minte. Ministrul Sănătății: compania a refuzat inițial comisie pentru verificarea apei

0

Nu a fost nicio poluare cu amoniu pe Argeș și, prin urmare, niciun motiv pentru ca Apa Nova să acuze Apele Române de acest lucru, spune ministrul Apelor, Ioan Deneș. Este cea mai recentă declarație în scandalul apei cu clor, care continuă, deși a trecut aproape o săptămână de când bucureștenii s-au plâns de calitatea apei potabile.

Ministrul Deneș a spus, într-o conferință de presă, că probele prelevate de Administrația bazinală Argeș Vedea în 28 ianuarie arătau la indicatorul amoniu 0,796 mg /l, în condițiile în care limita recomandată este de 1 mg / l, iar limita maximă admisă este 1,5 mg/ l.

Apa Nova reclama o canitate de amoniu de 1,3 mg/ l, care e sub limita maximă admisă. Chiar și așa, Apele Române au decis creșterea debitului pe Argeș din alt bazin, pentru creșterea gradului de diluție, spune ministrul.

Totuși, adaugă Deneș, probele luate înainte de creșterea debitului pe Argeș arătau o cantitate chiar mai mică de amoniu – 0.509 mg/l.

„Bucureștenii și opinia publică să știe clar că parametrii s-au încadrat în limitele recomandate. Apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege”, a subliniat ministrul.

Declarațiile lui Ioan Deneș vin în condițiile în care Apa Nova vorbea, săptămâna trecută, de o poluare cu amoniu pe râul Argeș, care a dus la creșterea cantității de clor cu care a fost tratată apa potabilă în București.

Apa Nova a cerut o anchetă în legătură cu poluarea de la care a pornit scandalul apei cu prea mult clor din reţeaua sectoarelor 5 şi 6. Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat la „Jurnal de Seară” că sunt suspiciuni că ar fi avut loc o deversare de substanţe periculoase.

„Vom înregistra sesizări la toate autoritățile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu. (Ce bănuieli aveți?) După ce am analizat variația amoniului pe răul Argeș, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii sau topire a zăpezii. Sunt niște fluctuații de scurtă durata, poate semăna cu niște deversări de ceva în apă. Au fost două fluctuații. A fost un vârf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 mil / l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. După iar 30 de minute când s-a ridicat la 1,2-1.3 ,mg/l. Ne cerem scuze tutoror bucureștenilor pentru acestă deficiență, adică acest miros care apare”, spune Mihai Savin, director adjunct Apă Nova.

Și Ministrul Sănătății a făcut astăzi noi precizări:

„Înainte să începem discuțiile despre măsurile dispuse de DSP și Ministerul Sănătății, în contextul apei cu clor din București, doresc să vă citesc un articol din lege”, a precizat Pintea, subliniind aspectul unei informații „corecte, clare și actualizate.”

„Spre surprinderea mea, au apărut în spațiul public măsuri pe care DSP București le-a transmis, dar nu am auzit discuții despre modul în care furnizorul de apă a colaborat cu autoritățile.”

„Operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP și Primăria Municipiului București, privind măsurile pe care trebuie să le ia, dar n-a făcut-o.”

Ministrul Pintea a vorbit și despre sesizările făcute de oamenii care au avut reacții adverse din cauza apei cu clor.

„Parametrii pe care inspectorii i-au colectat i-au pus pe gânduri. Împreună cu echipele de specialiști, am analizat posibilele efecte pe care apa cu nivel de clor ridicat pe pot avea asupra sănătății oamenilor: există persoane sensibile, persoane alergice, persoane care pot dezvolta dermatite alergice. În urma acestor discuții, am făcut un comunicat de presă care se bazează pe comunicarea pe care DSP a făcut-o cu MS. Înainte de a ajunge în spațiul public, am luat legătura cu primarul Capitalei, pentru a o informa. Dar nu Ministerul Sănătății trebuia să facă acest lucru, ci DSP, dar acesta nu putea face asta fără acordul furnizorului de apă.” 

„Cred că ar fi fost un gest de mare iresponsabilitate din partea MS să dețină datele și probele analizate într-un laborator acreditat și să nu comunice populației posibilele riscuri la care se expune. Cred că s-a mers prea departe. Nu suntem în situația în care să politizăm sănătatea populației.”

„Procedurile sunt conform legii. Ministrul Apelor a avut azi o conferință, care ne-a ridicat multe semne de întrebare. Specialiștii spun că există posibilitatea ca apa să aibă o încărcătură bacteriologică foarte mare. Astfel, am cerut informări de la Ministerul Apelor și de la Ministerul Mediului. Sunt mai multe aspecte la care așteptăm răspunsuri. De aceea, după ce vom finaliza ancheta vom face o declarație de presă cu o sinteză cu ceea ce, probabil, ar fi trebuit să știm mai demult. Aș insista spre a nu politiza acțiunea. Mă surprinde cât de ușor unii scot la mezat sănătatea românilor. Nu spun lucruri mari, știu foarte clar la ce mă refer.

Controversa clorului din apa de la robinet

Nu sunt declarații contradictorii doar între Apele Române și Apa Nova. Compania care furnizează apă potabilă bucureștenilor a intrat în dispute și cu Ministerul Sănătății. Nici analizele nu coincid. În timp ce testele făcute de Apa Nova arată o concentrație a clorului în apă în limitele permise de lege, analizele Direcției de Sănătate Publică vorbeau de o concentrație chiar și de 5 ori mai mare. A fost o serie de declarații și răspunsuri la declarații, conferințe de presă și răspunsuri la conferințe de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here