Bugetul României pe 2019. Guvernul Dăncilă promite creșteri salariale ca-n povești și bugete record pentru partide

0

Buget record pentru finanțarea partidelor parlamentare în 2019. Peste 400 de milioane de lei din bani publici vor ajunge anul acesta în trezoreriile de partid, la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale. Este o creştere de aproape 28 de ori, față de 2016. Partidele din Opoziţie spun că s-a ajuns la sume exorbitante, iar principalul beneficiar este PSD. Social-democraţii susţin că legea a fost votată în Parlament şi că toate partidele au nevoie de aceşti bani. Doar că acum puterea a mers până la limită cu alocările.

Propunerea în bugetul pentru 2019 este de 409 milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie spre exemplu municipiul Braşov. De 28 de ori mai mult decât în 2016, când subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei.

Anul trecut, PSD a obținut o subvenție de aproape o sută de milioane de lei, din cele 170 de milioane acordate tuturor partidelor parlamentare, iar PNL- peste 44 de milioane de lei. Anul acesta, PSD o să aibă o subvenţie de peste 200 de milioane de lei.

Liderul Pro Romania, fostul premier Victor Ponta, considera ca proiectul bugetului de stat pe 2019, a carui dezbatere in Parlament incepe luni, este un „fake” si reia criticile privind fondurile alocale partidelor parlamentare, anuntand ca va solicita printr-un amendament suspendarea acordarii lor.

„Bugetul este un fake, nu este un buget realist, serios, iar modul in care se incearca trecea lui prin Parliament arata nu se vrea o analiza reala”, a declarat Ponta intr-o conferinta de presa, facand un apael la Guvern sa ia proiectul inapoi pentru a incerca „sa-l imbunatateasca pe ici e colo, prin partile esentiale”.

Ponta sustine ca a identificat opt puncte „care fac acest proiect sa nu fie serios”.

Presedintele Pro Romania a dat ca exemplu cresterea economica prognozata, pe care analistii au prognozat-o la cel mult 3,8% si nu 5,5%, care este proiectia pe care s-a construit acest buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here