Autoturismele second hand domină înmatriculările noi

0

Autoturismele second hand importate reprezintă aproape 70% din numărul total al înmatriculărilor noi, care au scăzut cu 4% în trimestrul 3.

Autoturismele second hand domină înmatriculările noi

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru pasageri au scăzut cu 3,8% în trimestrul 3, faţă de acelaşi interval din 2022. Așa arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres.

Înregistrările noi de autoturisme second hand importate, în total înmatriculări noi de autoturisme, au rămas crescute, de 67,9%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au urcat la categoria autobuze şi microbuze – cu 88,3%. Înmatriculările au crescut şi la categoria mopede şi motociclete (+0,7%). Pe de altă parte, s-a consemnat o scădere de 4,4% la categoria autoturisme.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate majorări la toate categoriile. La autobuze şi microbuze a intervenit o creștere de 3,4 ori. La mopede şi motociclete, avansul a fost de 5,1%. La autoturisme s-a înregistrat o majorare de 1,4%.

La înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creşteri de 9,2% la categoria autotractoare. Totodată, au fost consemnate şi scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 8,2%. De asemenea, a avut loc un declin şi la categoria remorci şi semiremorci (-0,1%).

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au raportat procente pozitive la toate categoriile. La  autotractoare creșterea a fost de 10,6%. La remorci şi semiremorci a intervenit o majorare de 6%. La autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale), s-a înregistrat un avans de 5,3%.

Evoluții în comparație cu trimestrul anterior

Potrivit sursei citate, în comparaţie cu trimestrul II din 2023, în trimestrul III din acelaşi an, înmatriculările noi de vehicule rutiere au crescut cu 4,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, respectiv cu 1,1% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Pentru autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,4%.

La categoria autobuze şi microbuze cele mai multe vehicule (24,2%) au fost clasificate în norma Euro 3. Pentru categoria mopede şi motociclete, 26,4% au fost incluse la norma de poluare Non-Euro.

Comunicatul INS referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here