Ucraina salută „reuniunea europeană” de la Kiev. UE a promis 20 mld. euro

0

Ucraina salută reuniunea miniștrilor de externe europeni la Kiev, după ce UE a anunțat mobilizarea a 5 miliarde de euro anual în perioada 2024-2027, așadar un total de 20 miliarde de euro.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a salutat luni prima reuniune a omologilor săi europeni la Kiev, desfăşurată „în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, relatează AFP, conform Agerpres.

„Acesta este un eveniment istoric, pentru că pentru prima dată ne întâlnim în afara graniţelor Uniunii Europene – însă în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, a declarat Kuleba, la sosirea omologilor săi la Kiev.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat luni că miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina.

„Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina, ţară candidată şi viitoare membră a UE. Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea şi sprijinul pentru poporul ucrainean”, a scris Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate pe reţeaua X (fostă Twitter).

Unul dintre subiectele de pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de la Kiev este propunerea lui Borrell de a se lua angajamente pe termen lung de finanţare a ajutorului militar pentru Ucraina şi, de asemenea, utilizarea bugetului UE pentru a ajuta la furnizarea de avioane de luptă moderne şi rachete Kievului, a mai spus el, relatează dpa.

Borrell doreşte mobilizarea a 5 miliarde de euro anual în perioada 2024-2027, deşi nu se aşteaptă ca miniştrii să ia această decizie cu ocazia reuniunii de la Kiev, a mai declarat el, având în vedere că astfel de reuniuni ministeriale informale tind să se concentreze mai mult pe discuţii politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here