În România, primul semestru al anului 2023 a înregistrat o scădere a investițiilor imobiliare semnificativă în coparație cu anul trecut, conform celei mai recente analize realizate de consultanții de la Colliers. Aceștia au estimat încă de la începutul anului că portofoliul de tranzacții va încetini, sperând ca volumul să ajungă la finalul anului cel puțin la jumătate din valoarea anului 2022. Dacă pe întreaga durată a anului trecut valoarea tranzacțiilor a depașit 1 miliard de euro, pentru 2023 cei de la Colliers se așteaptă să atingă jumătate din borna anului trecut.
Potrivit sursei citate, in primele șase luni ale acestui an, piața imobiliară a atins valoarea de 168 milioane de euro, segmentul industrial si logistic reprezentând aproximativ 36% din total, iar cel din segmentul birouri cca. 31%. Așteptarile celor de la Colliers sunt de a mai definitiva câteva tranzacții, astfel încat valoarea totală a pieței să nu scadă sub 0,5 – 0,6 miliarde de euro.
Tranzacția anului
Cea mai mare tranzacție a anului a fost cea de tip sale-and-leaseback (vânzare și reînchiriere) a depozitelor FM Logistic, cumpărat de către CTP, liderul pieței locale de spații industriale și logistice. Consultanții Colliers menționează faptul că, tranzacțiile cu spații industriale sunt îngreunate preponderent de lipsa activelor disponibile la vânzare, majoritatea dezvoltatorilor dorind să fie proprietari pe termen lung. Birourile au rămas o clasă importantă de active, atrăgând tranzacții care reprezintă 31% din volumul total în prima jumătate a lui 2023, în timp ce retailul a generat aproximativ 23% din rulaj, iar hotelurile – aproape 11%.
Afirmațiile Direcorului de Investiții și datorii Colliers
„Discrepanța dintre așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor este, cu siguranță, mai mare decât a fost în trecutul recent. Principalele puncte sensibile în acest caz sunt, bineînțeles, ratele dobânzilor crescute semnificativ față de anii trecuți. La fel de importante sunt și incertitudinile legate de evoluția viitoare a ratelor dobânzilor. BCE, precum și Fed, par că nu mai anunță alte majorări pentru moment. Acest lucru înseamnă că, dacă scăderea așteptată a inflației se concretizează, iar noi vedem unele semne încurajatoare, ratele dobânzilor ar putea începe să scadă la sfârșitul lui 2023 sau la începutul lui 2024. ” Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers
Costuri de finanțare
Costul de finanțare este determinat în mare parte de saltul ratelor de pe piața monetară, Euribor la 3 luni a crescut de la -0,6% la sfârșitul anului 2021 la peste 3,7% în august 2023. Băncile românești rămân deschise la finanțarea tranzacțiilor, în măsura în care cumpărătorul se simte confortabil cu aceste rate.