Hidroelectrica și o firmă din Emirate vor investi în panouri fotovoltaice de 1.500 de MW

0

Hidroelectrica va efectua, împreună cu compania Masdar din Emiratele Arabe Unite (EAU), o investiție în panouri fotovoltaice de circa 1.500 de Megawați, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe pe tema pieţei de capital, preşedintele Hidroelectrica, Bogdan Badea.

„Pe lângă capacităţi noi hidro pe care le mai putem realiza, ţinând cont şi de restricţiile de mediu pe care le avem în acest moment, planurile noastre de investiţii se îndreaptă către diversificare, către alte surse de energie regională, în special eoliană şi fotovoltaică”, a declarat Badea, citat de Agerpres.

„Avem deja în operare parcul eolian de la Crucea, care a fost integrat în portofoliu. Rezultatele operaţionale au fost peste aşteptări, iar sinergiile de care beneficiază diversele surse de energie regenerabilă au ajutat compania să îşi diversifice portofoliul de producţie şi să crească profitabilitatea. Un alt proiect foarte important pe care îl avem în vedere în acest moment este o investiţie de circa 1.500 de Megawaţi în panouri fotovoltaice flotante. Este o investiţie pe care dorim să o facem împreună cu compania emirateză Masdar. Este o investiţie nouă în România la o asemenea dimensiune”, a precizat șeful Hidroelectrica.

El a subliniat că societatea pe care o conduce este o companie „verde” și că dorește să își păstreze această etichetă, de companie „verde”.

Bogdan Badea a spus că luciul apei, care în momentul de faţă prezintă un potenţial extra din punct de vedere al suprafeţelor, al intensităţii şi al randamentelor pe care panourile solare le-ar putea oferi, reprezintă o oportunitate pentru companie şi face parte din identificarea acelor sinergii care să contribuie la strategia de creştere a companiei.

Reprezentanţii Hidroelectrica şi cei ai Masdar au semnat, pe data de 20 martie 2023, în capitala Emiratelor Arabe Unite – Abu Dhabi, un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în România.

Masdar este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global, cu proiecte realizate în 40 de ţări şi cu o experienţă de 16 ani în dezvoltarea şi construcţia de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, şi are un portofoliu de 23 GW instalaţi.

Conform datelor furnizate de companie, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară şi eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România, cu o cotă de piaţă de circa 28%, realizată cu o producţie medie anuală de 15,7 TWh livraţi în reţea. De asemenea, compania deţine un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. La toate acestea se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Publicaţia Ziarul Financiar organizează, vineri, conferinţa „Piaţa de capital 2023, ediţia a II-a”, cu titlul „Cum putem capitaliza mai mult succesul Hidroelectrica şi să aducem mai multe companii, mai mulţi investitori de retail şi mai mulţi investitori instituţionali la Bursa de la Bucureşti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here