Guvernanții analizează un proiect hidro care trebuia să fie gata în 1983. Valoare de 1 mld. euro

0

Guvernanții au anunțat că au efectuat o analiză şi un studiu de fezabilitate pentru hidrocentrala de la Tarniţa, proiect care trebuia să fie gata acum 40 de ani.

„În ceea ce priveşte Ministerul Energiei, noi ne-am asumat un program ambiţios de sprijinire a investiţiilor în infrastructura energetică a României şi, probabil, cel mai important proiect pe care România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani sau mai bine de atât este Tarniţa Lăpuşteşti. Este vorba de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj care rezolvă mai multe probleme, în principal – nevoia de echilibrare a sistemului energetic”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

„Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri la Tarniţa şi Lăpuşteşti, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, activăm pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm apa în lacul de sus şi astfel reîntregim potenţialul acestei hidrocentrale”, a explicat Burduja.

El a prezentat date referitoare la proiect

„Vorbim de, probabil, o valoare de 1 miliard de euro, aproximativ, o putere instalată între 500 de MW şi 1 GWatt, probabil, patru turbine. Şi ceea ce am făcut este să punem în consultare publică o analiză şi, sigur, un studiu de fezabilitate la nivelul anului 2023. Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum toate elementele sunt că a venit timpul lui”, a spus ministrul.

„Un studiu de fezabilitate serios, pe care noi îl putem termina în termen de un an de zile, cu siguranţă investitorii vor veni. Şi avem şi posibilitatea de fonduri europene din fondul pentru modernizare”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a anunţat că marţi va fi o reuniune tehnică la care vor participa reprezentanți ai Ministerului Mediului, pentru a trece în revistă obiectivele de investiţii începute înainte de 1989, hidrocentrale în diverse stadii, pentru a găsi soluţii de a fi finalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here