Pod de energie peste Prut: Memorandum de Înţelegere România-Moldova

0

Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat marţi, la Cernavodă, un Memorandum de Înţelegere pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic şi pentru a atinge obiective strategice comune.

Potrivit Agerpres, obiectivul înțelegerii este de a explora opţiunile pentru asigurarea livrării energiei din producţia viitoare a Nuclearelectrica din noile capacităţi care urmează să intre în exploatare comercială, în principal Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum şi de a sprijini dezvoltarea capacităţilor şi competenţelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

„Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic, atât al României, cât şi al Republicii Moldova, precum şi pentru decarbonizarea ţărilor. Prin punerea în funcţiune comercială a încă două reactoare CANDU şi prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României şi, simultan, poate sprijini Republica Moldova şi alte ţări din regiune. În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3.262 MW, rezultată din exploatarea Unităţilor 1 şi 2, din exploatarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piaţă şi aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluţii eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independenţa energetică şi protecţia consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea şi inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bânzari, a subliniat, la rândul său, că anul trecut Nuclearelectrica a ajutat Energocom să asigure energia electrică pentru consumatorii din Republica Moldova.

„Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie şi să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare”, a spus Victor Bânzari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here