Transelectrica a inaugurat stația de transformare de la Ungheni. Investiție de 10 mil. euro

0

Compania Națională de Transport al Energiei Transelectrica SA a inaugurat Stația Electrică de Transformare 220/110/20 kV Ungheni retehnologizată, cu o investiție totală de peste 10 milioane de euro din fonduri proprii.

Potrivit unui comunicat al companiei, lucrările au fost executate de Asocierea Siemens Energy SRL – Emsens Prod SRL.

La ceremonia de inaugurare, alături de conducerea Companiei, au participat prefectul județului Mureș, Mara-Cristina Togănel, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, primarul localității Ungheni, Victor Prodan, precum și vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache.

Stația Electrică de Transformare 220/110/20 kV Ungheni este un nod energetic cu un rol important în alimentarea cu energie electrică a județului Mureș, dar și în alimentarea unui mare consumator, respectiv a combinatului Azomureș, menționează comunicatul citat.

Procesul de retehnologizare a constat în înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente noi, de actualitate în domeniu tehnologic, care asigură funcționarea și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător infrastructurii energetice din zonă, în vederea creșterii calității serviciului de transport al energiei electrice.

„Putem afirma cu toată responsabilitatea că această investiție servește atât creșterii siguranței în alimentare a consumului local, dar și obiectivului strategic al Transelectrica de a crea premisele dezvoltării economice, prin asigurarea condițiilor de rețea pentru marii consumatori industriali. Retehnologizarea stației Ungheni a fost un proiect cu multe provocări care confirmă încă o dată angajamentul serios asumat de Transelectrica pentru modernizarea rețelei, fapt demonstrat prin ritmul investițional intens al Companiei din ultima perioadă”, a declarat Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului Transelectrica.

Procesul de retehnologizare a întregii stații, prin dotarea cu echipamente performante și sisteme inteligente de supraveghere, diagnosticare și comandă control de la distanță s-a realizat în conformitate cu reglementările energetice generale ANRE și cu cerințele europene privind actualele standardele de performanță prevăzute pentru o infrastructură energetică sustenabilă.

„Finalizarea acestei ample investiții a crescut considerabil siguranța în deservirea utilizatorilor rețelei electrice de transport, contribuind totodată și la reducerea substanțială a costurilor privind mentenanța instalațiilor”, au spus reprezentanții operatorului.

Stația Electrică de Transformare 220/110/20 kV  Ungheni a fost pusă în funcțiune în anul 1973, având rol de legătură între regiunile Moldova și Ardeal. 

Operatorul de transport și de sistem din România, CNTEE Transelectrica SA se concentrează pe proiectele de retehnologizare a stațiilor electrice de transformare, derulând la nivel național, un amplu program investițional care va asigura modernizarea întregii rețele transport. În prezent, 59 de stații electrice de transformare din totalul de 81 gestionate de Transelectrica sunt modernizate și retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar în următoarea perioadă, alte 8 stații vor intra în proces de retehnologizare.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA gestionează și operează o rețea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și 81 de stații electrice de transformare pe teritoriul întregii țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here