Profesorii au suspendat greva, Guvernul majorează salariile VIDEO

0

UPDATE Guvernul a aprobat ordonanțele de urgență

Guvernul a aprobat, luni, ordonanţele de urgenţă privind creşterea salariilor din Educaţie şi, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactică şi cariera profesională, solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia naţională în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar, aş spune eu, şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult”, a declarat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

„Astăzi, Guvernul României a adoptat două ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut, atât prin Legea salarizării unitare, cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale Educaţiei”, a mai spus Deca.

VIDEO Briefing de presă la Palatul Victoria

ARTICOL INIȚIAL

Sindicatele din învățământ au decis să suspende greva, iar Executivul a anunțat că va aproba măriri de salarii, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru cele nedidactice.

Guvernul va aproba ordonanţele de urgenţă privind majorările salariale pentru personalul din Educaţie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului, după anunţul sindicatelor din învăţământ privind suspendarea grevei.

„Am decis, la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat, ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt, cum am făcut-o şi până acum, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut aşa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Guvernul de coaliţie a asigurat începând cu sfârşitul anului 2021, pentru anii de învăţământ 2022- 2023 şi 2023-2024, o finanţare de 8 miliarde de lei, faţă de finanţările cuvenite pentru 2021-2022.

Pentru personalul didactic

Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

Pentru personalul nedidactic

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, urmând să fie de 2.705.505.000 de lei.

Proiectul iniţiat de MIPE prevede acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.

Anunțul sindicatelor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au luat decizia suspendării grevei generale.

Decizia este condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024, după cum se menţionează într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here