Cărbunele rămâne o sursă importantă de energie în UE. România, în topul producătorilor

0

Țările UE extrag și consumă tot mai mult cărbune, România ocupând locul 5 în topul producției, cu aproximativ 20 milioane de tone pe an.

Producţia de cărbune în Uniunea Europeană a continuat să crească în 2022, ajungând la 349 milioane de tone (un avans de 5% comparativ cu anul precedent). În același timp, consumul a urcat la 454 milioane de tone (un avans de 2% față de 2021), arată datele Eurostat, prelucrate de Agerpres.

Această redresare a început în 2021 şi a fost determinată în principal de lignit, care face parte din categoria mai extinsă de cărbune brun.

Topul țărilor producătoare

Sursa: Eurostat

Anul trecut, UE a produs 294 milioane de tone de cărbune brun (în creştere cu 6% faţă de 2021). În pofida recentei redresări, producţia este sub nivelul din 2019, înaintea pandemiei. În prezent, cărbunele brun este produs de nouă state membre UE: Germania (131 milioane de tone în 2022, fiind responsabilă pentru aproximativ 44% din producţia totală de cărbune brun a blocului comunitar), Polonia, Bulgaria, Cehia, România (sub 20 milioane de tone), Grecia, Ungaria, Slovenia şi Slovacia.

Cifrele referitoare la producţia şi consumul de lignit şi cărbune brun sunt aproape identice, deoarece aceste tipuri de cărbune nu sunt în general tranzacţionate ci sunt folosite pe plan intern pentru a produce electricitate.

În cazul huilei, producţia UE a ajuns la aproape 55 milioane de tone în 2022, singurii producători fiind Polonia şi Cehia.

Consumul de huilă în 2022 a ajuns la 160 milioane de tone, un declin de 11% faţă de 2019. Spre deosebire de cărbunele brun, huila este folosită şi în alte industrii în afară de producerea de electricitate, prin urmare este tranzacţionată şi consumată de toate statele membre UE, exceptând Malta.

Polonia (38%) şi Germania (25%) erau anul trecut responsabile pentru aproape două treimi din consumul total de huilă în UE, fiind urmate de Italia, Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Cehia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here