Bugetarii vor avea dreptul concomitent la maximum două mandate de membru în consiliile de administraţie

0

Angajaţii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de subordonare şi de finanţare, vor putea exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administraţie şi/sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice.

Această măsură a fost stabilită prin ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, adoptată vineri de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, persoanele numite ca membri în mai mult de două consilii de administraţie şi/sau de supraveghere la întreprinderile publice îşi vor exercita opţiunea.

Prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, Guvernul a fixat unele limite lunare de cheltuieli la nivelul administraţiei şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat de către Guvern.

„Sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat şi de mobilizare şi cheltuielilor aferente despăgubirilor civile”, menționează comunicatul citat.

O altă măsură cuprinsă în actul normativ aprobat de Guvern prevede că în anul 2023, începând cu data de vineri, 12 mai, „persoanele şi durata activităţii desfăşurate în regim de telemuncă se stabilesc de către conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nemaifiind necesar acordul angajaţilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here