WWF Internațional a lansat Biodiversity Risk Filter, cel mai nou instrument care traduce știința în acțiune

0

Liderii lumii s-au întâlnit în ianuarie la Davos, Elveția, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) unde au dezbătut care sunt riscurile globale cu care ne confruntăm. Raportul final al WEF a evidențiat criza costului vieții, ca fiind cel mai mare risc pe termen scurt, iar eșecul adaptării la schimbările climatice ca fiind cel mai mare risc pe termen lung.

Discuțiile legate de impactul schimbărilor climatice au fost printre cele mai importante subiecte abordate la Davos. Astfel, WWF Internațional a lansat Biodiversity Risk Filter (BRF), o soluție online dedicată companiilor și instituțiilor financiare, care ajută la identificarea și minimizarea riscurilor legate de biodiversitate la nivelul operațiunilor, al lanțului valoric și al investițiilor. 

Biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură. Mai mult de 50% din PIB-ul global depinde de bunurile și serviciile pe care ecosistemele naturale le generează. Una din provocările majore pentru companii și instituțiile financiare interesate în dezvoltarea unui model de business prietenos cu natura, este evaluarea pe criterii științifice a riscurilor și oportunităților legate de biodiversitate, asociate lanțului valoric în diferite locații. 

„Cunoașterea impactului activităților economice din diferite sectoare asupra biodiversității este primul pas pentru evaluarea riscurilor pentru companii și instituții financiare, precum și o condiție pentru setarea țintelor de mediu, inclusiv pentru conservarea biodiversității. Biodiversity Risk Filter (BRF) permite companiilor să analizeze îndeaproape tipul și locația riscurilor la care sunt expuse pe lanțul valoric, impactul pe care aceste riscuri îl au asupra modelului de business și sustenabilității acestuia și direcționarea investițiilor în conservarea și restaurarea biodiversității în zone prioritare”, a declarat Orieta Hulea, CEO WWF România. 

Risk Filter oferă companiilor și instituțiilor financiare informațiile relevante

Companiile au acces rapid pe site-ul https://riskfilter.org, platforma online disponibilă gratuit a WWF unde se pot încărca datele importante și evalua riscurile legate de impactul activității lor asupra biodiversității. BRF este rezultatul colaborării cu furnizori de date recunoscuți mondiali, precum Integrated Biodiversity Assessment Tool (IBAT), ENCORE și RepRisk, ce reunește peste 50 de seturi de date relevante pentru biodiversitate. Astfel, companiile au la dispoziție toate informațiile necesare pentru a începe să ia măsuri eficiente și imediate pentru stoparea pierderii biodiversității. 

BRF este un instrument similar Water Risk Filter lansat de WWF Internațional în 2012, devenit o platformă folosită de o gamă largă de sectoare economice, care analizează impactul activităților economice asupra ecosistemelor acvatice din toată lumea. Întreaga platformă Risk Filter oferă companiilor și instituțiilor financiare informațiile relevante pentru a lua măsuri eficiente în abordarea pierderii biodiversității și pentru a-și susține propria profitabilitate prin înțelegerea și gestionarea riscurilor. O acțiune puternică și eficientă a sectorului privat va fi esențială în realizarea ambițiilor noului tratat Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, în baza căruia aproape fiecare țară din lume a convenit să ia măsuri urgente pentru a opri și inversa pierderea biodiversității până în 2030.

WWF România este una dintre cele mai importante organizații specializată în conservarea mediului. De peste 15 ani, WWF România își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea.

Astfel, WWF România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy și conservare a naturii, consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin advocacy față de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt: Maramureș, Transilvania, Sud Vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării. WWF România face parte din WWF Internațional, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, pe 6 continente. Mai multe informații aici: wwf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here