1 Martie: Mărțișorul – simbol, tradiții și magice povești

0
Stiri Romania

Mărțișorul – Un simbol atât de frumos, nu numai al primăverii. Un simbol de suflet dacă vreți și chiar dacă nu vreți. Una dintre cele mai frumoase poveşti despre Mărţişor este cea despre voinicul care s-a luptat cu zmeul pentru a elibera Soarele…

Se spune că dacii credeau că în simbolurile norocoase ale primăverii şi le purtau până când înfloreau copacii…De asemenea, se mai spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată: albă şi neagră sau albă şi albastră. Şi că era dăruit în prima zi din luna martie…

Mărţişorul reprezintă o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare fiind întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia.

Forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu

Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii (Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea) în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului: albul însemnând pace, iar roşul – război.

Arheologii au descoperit, de-a lungul timpului, obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului.

Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii. Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte.

Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu “funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.

Chip de fată frumoasă și zmeu

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor! Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende.

Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

Printre altele, tradiţia spune că mărţişorul se poartă până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci firul roşu se pune pe un trandafir sau pe o ramură a unui vişin. În alte regiuni, mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, când se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că dacă pomul va rodi, omul va avea noroc!

Mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here