Virgil Profeanu, fondator Vego Holdings, specializată în urbanism, a vorbit la a patra ediţie a dezbaterii SMART România – Educaţie în Business, cu tema „Calamităţi naturale – prevenţie şi asigurare”, despre ce poate face fiecare persoană fizică sau juridică pentru a reduce riscul producerii unor evenimente catastrofale.
El a amintit de incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 64 de persoane. Explicaţia sa pentru producerea unor astfel de evenimente nefericite este că încă avem clădiri cu acces pentru public nu sunt aduse la norma de securitate la incendiu.
„Unul dintre motivele pentru care investitorii nu aduc clădirile la normă este că norma e greu de înţeles, iar avizarea este un efort uriaş. Există această mentalitate că dacă tot nu reuşesc să îmi iau aviz, mai bine nu fac nimic. Acest ‘nimic’ este principala cauză a problemelor. Poţi să înlături 75% din probleme luând măsuri care sunt ieftine: uşile să se deschidă în exterior, să nu existe blocaje pe căile de evacuare”, a evidenţiat acesta.
Profeanu subliniază că fiecare dintre noi poate să participe în mod activ la înlăturarea unor probleme, prin implicare sau printr-o simplă constatare a unei situaţii.
Ce facem cu şcolile
„Am propus un plan de măsuri pentru şcoli din perspectiva siguranţei la foc: să fie aduse la zi cu implicarea părinţilor, implicarea civică este importantă, statul nu are resurse şi nici nu va avea în perioada următoare. O investiţie de până la 20.000 de euro ar aduce şcoala la un grad de siguranţă bun. Suma se poate atrage de la părinţi, printr-o acţiune civică, cu explicarea măsurilor care se pot lua. Să dea 150-200 de euro pentru fiecare copil, ca să fie siguri că şcoala în care copiii îşi desfăşoară activitatea este mai sigură„, a arătat expertul.
Pasajul Unirii – o problemă
Vego Holdings s-a implicat în prima zi după accident şi a propus un plan de măsuri, cu proiect de intervenţie, care a fost trimis către factorii decidenţi.
„Ne-am bucurat că 90% dintre măsurile propuse de noi au fost preluate în proiectul pe care l-au avizat. Este o dovadă că implicarea civică poate să aducă roade, atunci când implici specialişti şi experţi şi eşti suficient de vocal ca să fii auzit. Încă nu s-au rezolvat problemele. Măsurile care se pot lua acolo sunt realizabile în 10 zile de intervenţie„, a adăugat Virgil Profeanu.
Dezbaterea a avut loc la Berăria Gambrinus, iar în acest context expertul a amintit că proiectul de punere în siguranţă a clădirii a stat la Ministerul Culturii doi ani, termen care alungă investitorii implicaţi în reabilitarea unor clădiri din Capitală.
[…] Virgil Profeanu (Vego Holdings): Implicarea fiecăruia contează pentru a preveni dezastrele – VID… […]
[…] Virgil Profeanu (Vego Holdings): Implicarea fiecăruia contează pentru a preveni dezastrele – VID… […]