Societatea de Ape Minerale fuzionează cu Germisara şi intră în industria turismului balnear şi de wellness

0

Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), companie cu capital 100% de stat, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a anunţat că a fuzionat prin absorbţie cu Germisara, entitate la care acţionar unic este tot Ministerul Economiei.

Potrivit Agerpres, în urma acestei fuziuni, SNAM îşi adaugă în portofoliu o nouă licenţă de exploatare apă minerală balneo-terapeutică aflată în staţiunea Geoagiu Băi şi devine, astfel, furnizor pentru domeniul balneaţiei şi wellness-ului din localitate.

Fuziunea permite o sinergie în administrarea celor două companii, printr-un sistem decizional unitar care conduce la o utilizare mai eficientă a resurselor umane şi logistice. Societatea Naţională a Apelor Minerale, cu experienţa sa de succes (fiind o companie de stat pe profit), asigură premisele optime pentru exploatarea şi valorificarea apei minerale terapeutice şi pentru gestionarea eficientă din punct de vedere durabil şi economic al patrimoniului preluat de la Germisara. Creşterea numărului de perimetre cu potenţial de valorificare din punct de vedere terapeutic se înscrie în tendinţa actuală de dezvoltare a turismului balnear şi a wellness-ului, fiind în concordanţă cu Strategia Naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2019 – 2030, dar şi cu Strategia pentru dezvoltarea turismului balnear„, a declarat Alin Udrişte, directorul general al SNAM.

Decizia privind fuziunea dintre SNAM şi Germisara a fost luată la nivelul Ministerului Economiei

Resursele de apă ale Gemisara vor beneficia de lucrări de reabilitare şi extindere a perimetrelor, odată cu intrarea în patrimoniul SNAM, cu efect direct în creşterea încasărilor din vânzare de apă şi redevenţe mai mari, care reprezintă venituri la bugetul de stat.

Germisara SA a luat fiinţă ca urmare a HG 1041/25.09.1990, prin desprinderea de fostul OJT, şi a deţinut, la înfiinţare, mai multe imobile cu domeniile de activitate alimentaţie publică, comerţ şi turism. În anul 1999, în baza HG 221/1995 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, societatea este atestată pentru exploatarea apelor termo-minerale, obţinând licenţa de concesiune pentru exploatare nr. 324/07.05.1999 pentru o perioada de 20 ani, cu drept de prelungire garantat de lege pe perioade succesive de 5 ani.

În anul 2008, exploatarea apelor termo-minerale devine principalul obiect de activitate al societăţii. Aceasta îşi obţinea venitul principal prin activitatea de exploatare a apei termo-minerale, vânzând-o operatorilor economici din staţiunea Geoagiu Băi, care deţin bazine, piscine şi baze de tratament balnear.

Conform sursei citate, zona Geoagiu are particularităţi geologice unice, ceea ce a făcut-o să fie un permanent punct de atracţie al cercetătorilor. Astfel, încă din perioada interbelică se fac primele foraje de cercetare geologică; acestea au urmărit punerea în valoare a zăcământului de ape minerale balneo-terapeutice. Punerea în valoare a zăcământului şi optimizarea exploatării acestuia s-a făcut în perioada 1960-1985. În 2008, Geoagiu-Băi a fost clasificată ca staţiune turistică de interes naţional, iar la 27 septembrie 2010 a primit, la Bruxelles, titlul de Destinaţie Turistică de Excelenţă a României.

SNAM este cea mai importantă unitate din domeniul extracţiei şi livrării de ape minerale naturale şi terapeutice. Deţinătoare a 41 de licenţe de exploatare perimetre acvifere şi a unei licenţe de explorare, societatea are ca acţionar unic Ministerul Economiei şi este condusă după principiile guvernanţei corporative pentru companiile de stat, încă din 2019.

Anul trecut, compania a vândut 1,07 milioane de litri de apă şi a realizat un profit de 2,9 milioane de lei, la afaceri de 44,7 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here