Pentru 2023, specialiștii prevăd creșteri de 35% pe segmentul renovării centrelor comerciale deja existente

0

Pentru 2023, specialiștii prevăd creșteri de 35% pe segmentul renovării centrelor comerciale deja existente, a magazinelor din interiorul acestora, mall-urilor, parcurilor de retail, galeriilor comerciale etc.

Anul acesta, construcția de mall-uri va fi mult diminuată, dar vom sta foarte bine pe construcția de strip mall-uri (mall-uri în aer liber), family center și de ceea ce noi, specialiștii din retail numim generic spații comerciale. Acestea din urmă nu vor fi toate construite de la zero, multe vor fi reconvertite, acest lucru presupune și retaileri noi care intră pe piață și, pentru a le face loc, se va mișca puzzle-ul în interiorul centrelor comerciale. O altă tendință care va fi din ce în ce mai des întâlnită este cea a dezvoltării de proiecte cu dublă utilitate (mixt use). Proiecte în care spațiile destinate birourilor și locuințelor au ponderea principală, dar care vor integra și componenta de retail, declară Matius Ichim (foto), Fondator platforma digitală @Prioretail.ro

În România, în 2023 nu cred ca se vor mai deschide mall-uri în  adevăratul sens al cuvântului (cu un mix de chiriași amplu, cu cinematografe, branduri puternice, parcări, food-court-uri generoase și servicii multiple de entertainment), cu excepția celui din Craiova. Acolo dezvoltatorul are în plan să deschidă mai mult decât un mall, vrea să construiască pe lângă mall-ul propriu-zis mai multe ancore, respectiv clădiri de birouri, apartamente, probabil și un hotel. Motivele pentru care această expansiune a mall-urilor este pusă pe hold au legătură cu: scumpirile repetate ale materialelor de construcții (aproximativ 30-40%), cu creșterile salariale, cu lipsa stocurilor, cu imprevizibilitatea din piață, cu saturația cu astfel de mall-uri, shopping park-uri. Ne așteptăm ca în acest context, retailerii și dezvoltatorii să-și adapteze portofoliul de proiecte în funcție de specificul regiunii și de puterea financiară a consumatorilor prin atacarea eșalonului doi de orașe până la depășirea perioadei aceasteia tulbure. Posibila criză anunțată va fi un bun prilej pentru retaileri și operatorii de centre comerciale active din piață pentru a demara renovări, reamenajări, rebranduiri, relocări și repoziționări”, declară Marian Ciupitu, Director General Terano Construct.

O extensie semnificativă a numărului de metri pătrați în centrele comerciale

Specialiștii consideră că  dezvoltatorii de proiecte de retail vor accelera ritmul inaugurării în orașele din jurul capitalei sau a oraselor mari a unor facilități de retail menite să satisfacă nevoia de consum și anume: mici galerii sau hipermarket-uri ancoră cu doar câteva spații independente pentru comerț  și servicii. Retailul presupune adaptarea jucătorilor din industrie la cerințele pieții, centrele comerciale vor însemna din ce în ce mai mult proximitate, apropierea fizică de consumatori, implicit crearea de cât mai multe facilități pentru acești cumpărători din medii sub-urbane și rurale.

Mă aștept, pentru următorii ani, să observăm și o extensie semnificativă a numărului de metri pătrați în centrele comerciale operaționale și care performează deja foarte bine, dar care se confruntă cu o cerere foarte mare de la branduri care își doresc prezența acolo, însă sunt nevoite să aștepte să se ivească oportunitatea. Pe lângă extensii, o altă direcție care va sprijini domeniul construcției, arhitecturii și serviciilor conexe pentru retail sunt renovările spațiilor comune, a food-court-urilor din centrele comerciale deschise din 2000 până în prezent. Sunt foarte multe astfel de centre comerciale care au mai mult de 15 ani deja și care nu mai au acel look de la început, nu mai oferă acea atmosferă cu care centrele comerciale și-au obișnuit vizitatorii. Ca orice spațiu de retail care se adresează unui public dinamic, contemporan, din ce în ce mai pretențios, mall-urile ca și simbol vor trebui să faca un refit, să-și înnoiască imaginea”, mai spune Matius Ichim.

Prioretail.ro este un platformă destinată jucătorilor din domeniul retailului fondată de Matius Studio, primul studio de arhitecură specializat exclusiv în sfera arhitecturii de retail. Platforma oferă toată gama de servicii și de furnizori de materiale pentru retaileri și operatori de centre comerciale. Aceștia pot utiliza gratuit platforma ca să-și găsească într-un singur loc cei mai buni furnizori care să răspundă nevoilor diverse pentru a dezvolta  și opera în domeniul comerțului , atât fizic (brick and mortar), cât și digital. Pe platforma @prioretail.ro se găsesc entități (furnizori de servicii, sisteme, materiale, integratori) care oferă un spectru vast de soluții de design, de implementare a proiectelor, de gestionare a spațiilor comerciale, de facility management, de monitorizare a traficului, de management al stocurilor, de distribuție și eficientizare a iluminatului, de obținere a autorizațiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgențe și, în general, de soluții de eficientizare a fenomenului comercial.  Prioretail.ro este o platformă care integrează tot ce are nevoie o industrie ca să performeze la nivelul retailerilor din afara țării..

Terano Construct este o companie românească de construcții, înființată în anul 2008. Compania oferă proiecte și servicii de antreprenoriat general și de subcontractare. De asemenea oferă servicii de la auditare, ofertare, execuție până la recepția lucrărilor de amenajare, construcții, confecții metalice, structuri, instalații electrice moderne, instalații sanitare profesioniste, instalații termice eficiente, sisteme de supraveghere moderne, sisteme de detecție a incendiului, instalatii de stingere incendiu etc.

Terano Construct are o echipa de 70 de persoane și a înregistrat în 2022 o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here