Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500 în ultimii doi ani

0

Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut de la 6.545 în 2019 la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat şi el cu peste 450.000.

Situaţia a fost semnalată de Organizaţia Salvaţi Copiii şi Libris, care continuă proiectul de dotare a şcolilor din ţară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură şi la cunoaştere.

Conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte. Ţara noastră are o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri. În vreme ce Germania are cea mai mare piaţă de carte din Europa – vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

CarteTeca: carte pentru toţi copiii

În doar două săptămâni, 460 de instituţii, din fiecare judeţ al ţării, s-au înscris în cea de-a patra ediţie a CarteTeca.

Este un concurs naţional lansat de Libris şi sprijinit de Salvaţi Copiii. Unităţi de învăţământ din toată ţara câştigă cărţi pentru biblioteca proprie.

Fondul de carte alocat acestei ediţii a fost în valoare de 280.000 de lei şi a fost destinat dotării a 53 de biblioteci şcolare.

Câştigătorii ediţiei

În evaluarea aplicaţiilor s-a ţinut cont de numărul de elevi înscrişi în unitatea de învăţământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi.

Lista celor 45 de câştigători aleşi de juriu este disponibilă pe https://www.libris.ro/carteteca/castigatorii, iar lista câştigătorilor aleşi prin votul publicului pe https://www.libris.ro/carteteca/participantiVotulPublicului.

Volumele donate de Libris bibliotecilor şcolilor câştigătoare sunt noi, actuale şi atractive. Sunt titluri celebre şi interesante, poveşti cu care copiii şi adolescenţii empatizează şi pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa şcolară.

Una dintre cele 8 şcoli câştigătoare la categoria Votul publicului este Şcoala Gimnazială ‘Federico Garcia Lorca’, din Sectorul 3 al Capitalei.

Cei 1.053 de elevi cu vârste între 6-16 ani sunt câştigătorii. Ei au acces la cărţile care au completat fondul de carte al bibliotecii şcolii (volume în valoare de 10.000 de lei).

În total, cele 4 ediţii ale proiectului CarteTeca cumulează 658.000 lei. Suma a fost în beneficiul a 202 unităţi de învăţământ şi a peste 100.000 de elevi din toată ţara. Peste 14.700 de cărţi au fost donate în primele trei ediţii.

Foto: Site Salvaţi Copiii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here