Avertismentul lui Mario Draghi: Nu se întrevede o redresare a zonei euro

0

O redresare a zonei euro nu se întrevede şi riscurile externe afectează economia regiunii, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, justificând noile măsuri de stimulare anunţate luna aceasta.

„Datele recente şi indicatorii care estimează evoluţia economiei, cum ar fi noile comenzi din industrie, nu arată semne convingătoare de redresare a creşterii în viitorul apropiat, iar riscurile negative se menţin”, a precizat Draghi, în Comisia pentru afaceri economice din Parlamentul European, citat de Agerpres.

Banca Centrală Europeană a anunţat recent relansarea programului de relaxare cantitativă, achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro, începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE şi se va încheia cu puţin timp înainte ca instituția lfinanciară să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.

Serviciile merg bine, slăbiciunea vine din industrie

Președintele BCE a explicat că sectorul serviciilor – stâlpul economiei interne – pare să rămână rezistent deocamdată, dar nu va fi imun pe termen nedeterminat la dificultăţile din industriile concentrate pe export.

„Cu cât mai mult va dura slăbiciunea din industrie, cu atât sunt mai mari riscurile ca alte sectoare ale economiei să fie afectate de încetinire”, a avertizat Mario Draghi.

El a scos în evidenţă beneficiile unui instrument fiscal centralizat, cum ar fi bugetul federal din SUA, ca un element cheie pentru a înlesni ciclurile de afaceri.

„Avem nevoie de o strategie economică coerentă în zona euro care să completeze şi să îmbunătăţească eficacitatea politicii monetare”, a explicat Draghi.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), începând cu 1 noiembrie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here