Legea resurselor hidrominerale, aflată în dezbatere în prezent la Senat, va produce confuzie în anumite cazuri, va închide fabrici, va păgubi administraţiile locale şi, nu în ultimul rând, va duce la scumpirea apei la raft, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA).
Punctual, producătorii au sesizat câteva dintre cele mai arzătoare probleme care vor apărea în urma adoptării acestei legi.
Astfel, se scumpește apa de izvor și de masă îmbuteliată, proiectul prevede introducerea redevenței pentru apele de izvor și de masă, de patru euro/metru cub, aceasta fiind cea mai mare taxare din UE. Drept urmare, prețul de vânzare la raft, pentru apele de izvor și de masă îmbuteliate, va crește cu minim 10%, susțin reprezentanții APRIA.
„Acest proiect restricționează dreptul populației de a consuma zilnic o apă potabilă de calitate, la un preț accesibil. Un alt efect al redevenței, dar și al implementării dispozițiilor prezentului proiect va fi închiderea multor fabrici, ceea ce este dramatic atât pentru industrie, cât și pentru consumatori”, se menționează într-un comunicat al Asociației remis presei.
APRIA remarcă faptul că nu se face o distincţie clară între ce reprezintă apa de izvor şi ce reprezintă apa minerală, iar definiţiile pun pe o treaptă superioară apa minerală naturală, dar cuantumul redevenţelor este acelaşi.