Când încep programele Rabla Clasic și Rabla Plus

0

Sesiunile programelor Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe pe 24 martie, potrivit anunțului ministrului Mediului de joi, 9 martie. Tanczos Barna a mai oferit detalii și despre cum se va desfășura programul Rabla Local 2023.

„Deschidem pe data de 24 martie programul pentru „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe.

De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanţat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – Rabla Local. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu Unităţile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni.

Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat 812 dosare noi de finanțare pentru 1.487 autovehicule și 43 de motociclete din cadrul celor două programe Rabla, potrivit euronews.ro.

Pentru Programul Rabla Plus au fost acceptate trei dosare pentru 23 de autovehicule 100% electrice. De asemenea, au fost aprobate 11 contestații pentru 28 autoturisme, dintre care 26 electrice și două electrice hibride.

Ce condiții trebuie respectate

  •  să fie o persoană fizică cu domiciliul/reședința în România;
  • să aibă domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanțare;
  • să deţină în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani;
  • să nu fie înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu fi obţinut şi să nu fie pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program;
  • să nu fie condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here