Acord în Parlament pentru vouchere de vacanţă şi la privat. Care e suma necesară

0

O propunere legislativă care vizează acordarea de vouchere de vacanţă şi în mediul privat are susţinerea a 140 de parlamentari. O dezbatere pe această temă a avut loc la Senat.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a spus că această propunere legislativă „elimină o discrepanţă importantă” între angajaţii de la stat şi cei de la privat.

Potrivit acesteia, va fi încurajată încheierea de contracte de muncă şi va fi redusă presiunea fiscală. Ea spune că, în prezent, în România, acest indicator este de peste 40%, cel mai mare din Uniunea Europeană.

Proiectul de acum prevede extinderea sistemului voucherelor de vacanţă suportate din bugetul de stat şi la cei 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, eliminând, aşa cum spuneam, o discrepanţă importantă, între angajaţii din sectorul bugetar şi cei de la privat. Fără ca angajatorii privaţi să facă un efort propriu„, a adăugat ea.

Cine câştigă

Alina Gorghiu a apreciat că de pe urma acestui proiect vor avea de câştigat turismul şi HoReCa, plus serviciile conexe – transport, comerţ, servicii, industria alimentară.

Discriminarea între angajaţii din sectoarele public şi privat, costul fiscal şi ponderea turismului în PIB – aceste motive au stat la baza elaborării proiectului de act normativ, a susţinut senatorul liberal Eugen Ţapu Nazare.

Astăzi, România are cel mai mare cost fiscal din Uniunea Europeană pe angajat, adică 40,85%, în condiţiile în care media pe UE e 26 – 27% (…). În România, conform INS, ponderea turismului în PIB este 2,9%, în condiţiile în care media în UE este 4%„, a subliniat el.

Efort bugetar de 6 miliarde de lei

Tudoriţa Lungu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, a declarat că susţine această iniţiativă legislativă, motivând că efort „se face şi în mediul privat”.

Nicio sumă nu este prea mare pentru a acorda atenţie salariaţilor şi forţei active a acestui stat. Pentru că, până la urmă, cei 6 miliarde de lei par o sumă foarte mare, însă ea se întoarce în economie şi nu e un efort bugetar aruncat pe apa sâmbetei„, a afirmat Tudoriţa Lungu.

La discuţii au participat reprezentanţi de la Camera de Comerţ şi Industrie a României, de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România şi de la asociaţiile patronale din domeniul turismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here