Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) a organizat, joi, în cadrul Târgului de Turism al României de la Romexpo, o conferinţă la care au participat peste 150 de reprezentaţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, ai mediului privat din întreaga ţară şi ai Consiliului de Brand Turistic Naţional. Tema a fost importanţa reformei Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) pentru sectorul turistic românesc.
Discuţiile au fost prezidate de secretarul de stat Tudoriţa Lungu, care a subliniat faptul că ministerul încurajează dialogul deschis între sectorul public şi cel privat, în vederea atingerii şi realizării scopurilor comune, începând de la nivel local şi până la cel naţional.
„Înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, la nivel local, judeţean şi regional, este o prioritate a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, iar această conferinţă reprezintă un pas important în direcţia dezvoltării turistice a ţării noastre. Toţi factorii interesaţi de dezvoltarea localităţilor turistice se pot aşeza la aceeaşi masă. Prin colaborarea dintre autorităţile locale şi operatorii din industrie, alături de asociaţii, instituţii de învăţământ, organizaţii interesate de promovarea turismului într-un mod corect şi în sprijinul comunităţii, vom putea crea produse turistice de calitate şi vom putea promova cu succes destinaţiile turistice din ţară. Acest parteneriat public-privat conduce către dezvoltarea potenţialului turistic„, a afirmat Tudoriţa Lungu.
Ea a înmânat avizul primului OMD din România, dezvoltat la nivel judeţean, „Organizaţia de Management al Destinaţiei Judeţene Maramureş”, dar şi avizul pentru „Organizaţia de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa”, dezvoltată pe plan local.
Alături a fost invitat primul OMD local avizat, Organizaţia de Management al Destinaţiei „Suceava – Oraşul Cetăţii de Scaun”, pentru a împărtăşi din experienţa lor tuturor participanţilor.
Informaţii de background:
Organizaţiile de Management al Destinaţiei (OMD) reprezintă o nouă formă de gestionare a destinaţiilor turistice, care permite dezvoltarea turismului, cu implicaţii directe în creşterea circulaţiei turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.
Este vorba de OMD local, judeţean, regional, naţional. Reforma OMD-urilor este cuprinsă şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 11: Turism şi cultură.