2.500 de artişti, 27 de festivaluri de muzică, teatru şi circ şi o grădină verticală gigant amplasată în centrul Timişoarei sunt câteva dintre evenimentele din programul „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Expoziţiile-eveniment sunt cele dedicate lui Constantin Brâncuşi şi Victor Brauner. Bienala Art Encounters este un alt eveniment major în program.
Cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est va avea loc anul acesta la Timişoara. În premieră pentru România, omagiul adus pictorului suprarealist, născut la Piatra Neamţ, însumează o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920-1960. Aproximativ 40 de lucrări sunt împrumutate de la muzeele din Marsilia şi Saint-Etienne, precum şi din alte muzee şi colecţii private din România. Camille Morando este curatoarea expoziţiei „Victor Brauner: Invenţii şi magie”.
Bienala Art Encouters
La Timişoara, va avea loc un alt eveniment remarcabil din sfera artelor vizuale, cea de-a V-a ediţie a Bienalei Art Encounters, ce se va desfăşura în diverse puncte ale oraşului, în perioada 19 mai – 16 iulie. Ediţia din acest an poartă semnătura curatorului Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zurich.
Prima expoziţie Brâncuşi în România, după aproape 50 de ani
Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din cadrul programului cultural Timişoara-Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziţia „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale”, curatoriată de Doina Lemny. Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinereţe, cât şi din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuşi în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.
Expoziţia „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.
130 de evenimente în weekendul de deschidere
Weekendul de deschidere va avea loc în 17-19 februarie şi vor fi peste 130 de evenimente în întregul oraş.
Pentru acest weekend, Primăria Municipiului Timişoara a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.
În cadrul galei de deschidere din 17 februarie, la Palatul Culturii (Sala Mare), evenimentul va fi marcat de concerte susţinute de doi pianişti remarcabili: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani de pian din România, precum şi compozitorul şi pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzaţie în lumea streaming-ului muzical contemporan.
Pentru acest eveniment de gală nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va fi transmisă live pe TVR 1. Ceremonia poate fi urmărită şi pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate în Piaţa Victoriei şi Piaţa Libertăţii.
Concerte în Piaţa Unirii
Pe scena din Piaţa Unirii vor urca Doctorul Sinteză şi K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron şi ucraineanca Alyona Alyona.
„Ne bucurăm de o Europă fără graniţe şi fără compromisuri, unită în limbajul universal al spectacolului, alături de Duchamp Pilot & Muare Experience şi Taraf de Caliu şi oaspeţii lor„, spun organizatorii.
Seara va fi încheiată de Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat. DJ-ul berlinez îşi construieşte creaţiile pe moştenirea sonoră a Berlinului de Est de la mijlocul anilor ‘90. Abordarea sa îmbină vocea proprie în înregistrări şi spectacole live şi creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor şi clubberii din întreaga lume.
Cântăreţul şi compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson va concerta pe 18 februarie, de la ora 18.30, la Palatul Culturii, iar în deschiderea concertului va cânta EMAA, originară din Lugoj.
Supranumit Violonistul Diavolului, Lajko Felix, acompaniat de trupa poloneză Volosi, va susţine un concert la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe 19 februarie, de la ora 18.30. În deschidere vor urca pe scenă Irina Sârbu & band.
Expoziţii
Expoziţia colectivă „Chronic desire – Sete cronică” propune, în spaţii multiple din oraş (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timişoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ştefania) noi feluri de a citi şi de a simţi momentul politic şi ecologic critic pe care îl traversăm împreună.
După ce a reprezentat cu succes România la Bienala de la Veneţia (2022), proiectul „Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului” al artistei şi regizoarei Adina Pintilie este prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega.
Proiectul „Pepiniera. 1306 plante pentru Timişoara”, o intervenţie în spaţiul urban timişorean al MAIO Architects (Spania), propune o perspectivă a Pieţei Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălţimea unei instalaţii metalice temporare, pline de vegetaţie. Instalaţia va fi luminată ambiental, iar vineri, 17 februarie, de la ora 19.30 va fi animată de DJ Bully.
Dezbateri, ateliere şi prezentări
Sub titlul „Idei care schimbă lumea”, filozoful german Peter Sloterdijk şi scriitorul şi regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre „filmul filosofiei şi filosofia filmului”. Conferinţa are loc pe 18 februarie, de la ora 16.00, în Aula Magna a Universităţii de Vest.
Librăria La Două Bufniţe va găzdui pe 19 februarie, 11.00, dezbaterea „256 de romane pentru Europa Centrală”, condusă de scriitoarea Adriana Babeţi, acompaniată de importanţi scriitori, critici literari şi traducători.
Deschiderea Timişoara 2023 este o sărbătoare a întregului oraş. Prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte Timişoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, 25 de noi proiecte culturale propuse de comunitatea locală s-au alăturat programului acestui weekend intens. Sunt pline de energia proaspătă a oraşului, în toată diversitatea lui şi vor duce sărbătoarea în cartiere, din Iosefin, în Soarelui şi din Fabric în Complex sau Plopi.
[…] Citiți și: Timişoara Culturală 2023 – Festivaluri, expoziţii-eveniment Brauner şi Brâncuşi… […]