Sondaj: Mai bine de jumătate dintre români nu au o părere bună despre președintele României

1

Mai bine de jumătate dintre români dezaprobă activitatea președintelui Klaus Iohannis și au o părere „proastă sau foarte proastă” despre actualul șef al statului, după cum arată un sondaj AtlasIntel.

Despre alegerile prezidențiale din 2024, cercetarea sugerează că Mircea Geoană este principalul favorit, însă lupta se anunță a fi extrem de strânsă, iar eventuala absență a diplomatului din cursă ar spori șansele liderului PSD, Marcel Ciolacu, potrivit B1 TV.Sondajul a fost realizat în perioada 27 – 30 ianuarie 2023, pe 2.000 de respondeți și are o marjă de eroare de +/- 2,2 puncte procentuale, cu un nivel de încredere de 95%, fiind reprezentativ pentru electoratul României. 

Sondajul poate fi consultat integral AICI

Conform cercetării, 56,1% dintre cetățenii României dezaprobă activitatea lui Klaus Iohannis, în timp ce doar 31,4% o aprobă. O pondere de 53,2% au părere „proastă sau foarte proastă” despre Președintele României, cu doar 9,6% având o părere „foarte bună sau bună” – circa o treime (31,2%) au o părere normală.

Citiți și: Rotativă guvernamentală, dar şi remaniere: Sunt oameni care nu rezistă la acest ritm

Klaus Iohannis nu stă prea bine nici la capitolul imagine a liderilor politici, acolo unde este abia al șaselea într-un top deschis de Mircea Geoană. Un procent de 58% din cetățeni au o viziune negativă cu privire la actualul Președinte.

Candidatul preferat de electorat pentru alegerile prezidențiale din 2024 este Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, cu un scor de 14,5%. În urma sa este Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, cu 9,6%.

Totuși, ca intenție de vot, cercetarea arată că absența lui Mircea Geoană din cursa prezidențială sporește semnificativ șansele lui Marcel Ciolacu (13,3%). Fără secretarul general adjunct al NATO, cel mai bun scor ar fi totuși cel al Laurei Codruța Kovesi (15,7%).

În ceea ce privește turul II al alegerilor prezidențiale, estimările arată că situația se joacă cam în oricare dintre scenarii. Mircea Geoană ar avea scorul mai mare într-o finală prezidențială cu Nicolae Ciucă, George Simion, Emil Boc și Laura Codruța Kovesi, însă este creditat cu majoritatea voturilor (50% + 1) doar în fața liderilor de la PNL și AUR.

Deși n-ar obține o majoritate, Marcel Ciolacu ar avea la rândul său scorul mai bun într-un tur II cu George Simion și Nicolae Ciucă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here