Future Energy Europe Summit – 2 martie 2023

0

clubantreprenor.ro și EnergyHub organizează joi, 2 martie 2023, summitul cu tema „Future Energy Europe”. Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe str. Ion Ghica, nr. 4, Sector 3, București.

Prezentare

Principalul factor care a dus la explozia preţurilor la energie în ultimii doi ani a fost lipsa capacităţilor de producţie, nu numai în România, ci şi la nivelul Uniunii Europene. De trei ani, România a devenit importator net de energie, aplicând o strategie greu de explicat, prin care a închis unităţi de producţie mai repede decât a construit. Din păcate, țara noastră nu a avut o viziune strategică în energie care să fie armonizată cu o politică eficientă de reidustrializare și de creștere a exporturilor.

Liberalizarea pieței de energie, care este parte a angajamentelor europene asumate de România, conform unui calendar stabilit prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale, a survenit într-un context dramatic, de criză pandemică și de scumpire a produselor energetice la nivel european.

Este nevoie de reașezarea profundă a modului în care producem și consumăm energie, pornind de la ce resurse există și cum le-am putea folosi mai eficient.

Sectorul energetic va suferi transformări radicale în următorii 10-15 ani. România își propune înlocuirea unei importante capacități energetice pe bază de surse cu emisii crescute, cu capacități noi, eficiente și cu emisii reduse, pe gaze, energie nucleară și surse regenerabile de energie.

Toți producătorii de energie electrică și de gaze naturale au anunțat investiții masive pentru a construi noi capacități, cu tehnologii moderne, care poluează foarte puțin.

Proiectele de investiții prioritare, necesare pe întreg lanțul sistemului energetic, fie că sunt investiții în producerea de energie cu emisii scăzute de carbon, prin substituirea utilizării cărbunelui cu gazele naturale și surse regenerabile de energie sau investiții în creșterea capacităților energetice nucleare, investiții în retehnologizarea şi modernizarea reţelelor de energie prin introducerea digitalizării şi a reţelelor inteligente (smart grid) sau realizarea şi finalizarea, după caz, a interconectărilor transfrontaliere cu ţările vecine și investiţii în capacităţile de stocare, toate au un aport decisiv la atingerea obiectivelor fundamentale ale României în domeniul energiei și climei, punctând, în mod deosebit, asigurarea securității energetice la un preț sustenabil pentru consumatorii interni și conformarea cu cerințele în domeniul schimbărilor climatice.

De unde vor veni fondurile necesare? Planul Național de Redresare și Reziliență; Fondul de Modernizare; Fondul pentru o tranziție justă; Mecanismul Connecting Europe Facility; fonduri europene nerambursabile; împrumuturi; profiturile companiilor etc.

La nivelul Uniunii Europene este nevoie de o politică unitară în sectorul energetic, în special în privința achizițiilor de energie electrică și gaze naturale. De asemenea, se impune o reașezare a calendarului și a țintelor de tranziție verde.

Teme de discuție (lista este deschisă)

Future Energy Europe Summit își propune să vină cu soluții pentru dezvoltarea industriei și să prezinte ce capacități energetice vor trebui să fie închise, ce capacități vor fi modernizate și ce capacități noi de producție vor fi construite.

Cum decurge procesul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale și procedura de compensare?

Este capabil sectorul energetic să facă față valului imens de investiții care se anunță? Există suficienți angajați care să construiască noile capacități?

Au companiile energetice de stat un Project Management eficient, astfel încât să se realizeze investițiile la timp?

Cu ce echipamente și tehnologii se vor construi viitoarele capacități de producție de energie electrică, de energie termică și de transport?

Cât timp vor avea gazele naturale un statut inferior, de combustibil de tranziție?

Vom reuși să producem hidrogen?

Când vor fi exploatate rezervele de gaze naturale din Marea Neagră?

Când va fi demarată construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă?

Prima centrală SMR din România

La toate aceste întrebări vor răspunde oficiali, reglementatori și șefi ai companiilor din sistemul energetic.

Propuneri vorbitori

Dan-Dragoș DRĂGAN, Secretar de Stat, Ministerul Energiei

Cristian BUȘOI, Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Parlamentul European

Zoltan NAGY-BEGE, Vicepreședinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

Victor IONESCU, Director General OPCOM

Răzvan POPESCU, Director General, Romgaz

Ion STERIAN, Director General, Transgaz

Cosmin GHIȚĂ, Director General, Nuclearelectrica

Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv, Federația Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE

Cătălin NIȚĂ, Director Executiv, Federația Patronală Petrol și Gaze

Marian NĂSTASE, Președinte, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România

Laurențiu URLUESCU, Președinte, Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER

Adrian BOROTEA, Vicepreședinte al RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană)

Claudiu CREȚU, Director General, Compania Municipală Termoenergetica București

Răzvan NICOLESCU, Președinte, Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice

Dumitru CHISĂLIȚĂ, Președinte, Asociația Energia Inteligentă

Reprezentanți companii private și experți din sectorul energetic

Agenda

12,30 – 13,00: Înregistrare participanți

13,00 –15,00: Sesiunea I

15,00 – 15,30: Masa de prânz

15,30 –17,00: Sesiunea a II-a

17,00–18,00: Cabernetworking / Degustare de vin

Contact

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor

0732.903.216, mircea.fica@clubantreprenor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here