Ce programe pot fi accesate pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

0

Ministerul Dezvoltării a anunţat că a primit cereri de finanţare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Apelul de proiecte al Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a încheiat luni.

139 dintre cele 366 de clădiri sunt din Bucureşti, iar cererile de finanţare vizează consolidarea seismică a 97 şcoli şi alte instituţii de învăţământ din ţară, 28 de spitale şi alte unităţi sanitare, respectiv 132 de blocuri de locuinţe.

Am dispus evaluarea cererilor de finanţare în regim de urgenţă, unele au fost deja evaluate pe parcurs, în timp ce primeam alte cereri de finanţare. Pentru 290 proiecte au fost deja trimise cereri de clarificări către beneficiari, acolo unde a fost nevoie de clarificări. Astfel, până în 1 martie vom avea rezultatele finale şi voi emite ordin de ministru cu lista clădirilor care pot fi consolidate„, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Autorităţile locale trebuie să se implice

În urma ordinului de ministru, autorităţile locale, beneficiarii cererilor de finanţare pot depune la minister documentaţia completă şi se vor semna contractele de finanţare pentru consolidarea clădirilor.

Suplimentar clădirilor consolidate prin Programul naţional de consolidare, ministerul mai finanţează, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), alte 238 de clădiri, iar prin CNI – 57 de clădiri.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii.

Sunt incluse şi clădirile cu risc seismic de gradul II

Programul este multianual, sunt incluse şi clădirile cu risc seismic II, clădirile de locuinţe multietajate, clădirile publice, inclusiv spitale.

Aşadar, în vederea încheierii contractelor de finanţare, beneficiarii programului trebuie să încarce, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, hotărârea asociaţiei de proprietari (în cazul clădirilor rezidenţiale), hotărârea de aprobare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finanţate de la bugetul local, certificatul de urbanism şi avizele şi acordurile solicitate prin acesta, autorizaţia de construire, precum şi documentele care să prezinte stadiul fizic realizat (dacă este cazul).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here